BiH

EBRD prošle godine u zapadni Balkan uložio 1,1 milijardu eura

Autor: Biznis.ba
EBRD prošle godine u zapadni Balkan uložio 1,1 milijardu eura

Gotovo 2.000 učesnika, uključujući najviše predstavnike Bosne i Hercegovine, lidere zemalja zapadnog Balkana, te predstavnici poslovne zajednice iz mnogih zapadnoevropskih zemalja okupit će se od 7. do 9 maja u Sarajevu na Godišnjem sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Potvrdio je u intervjuu za Fenu predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti kazavši i to da bi ovim događajima trebali prisustvovati i predstavnici iz poslovnog svijeta iz 38 ekonomija u kojima je EBRD prisutan.

Kako je napomenuo EBRD svoj godišnji sastanak i poslovni forum u 2019. godini organizira u Sarajevu kao jedinstvenu priliku da predstavi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao mjesto pogodno za bavljenje biznisom, ocjenjujući da BiH ima ogroman potencijal za ostvarenje tog cilja.

- Direktna strana ulaganja su ključna ne samo za BiH i ne samo za zemlje zapadnog Balkana, već i za cijelu Evropu. Takva ulaganja veoma su važna ne samo kao izvor dugoročnog finansiranja, koji dolazi s predanošću i perspektivom, nego i za prijenos vještina i znanja - pojasnio je predsjednik EBRD-a.

Stoga je vrlo važnim nazvao i potrebu da zemlje poduzmu naredne korake u razvoju, ali je i napomenuo da stranim investitorima mnogo znači kada imaju priliku upoznati neku državu iz prve ruke.

Upravu tu jedinstvenu priliku za investitore, napominje Chakrabarti, pružit će godišnji sastanak EBRD-a jer će omogućiti da ulagači koji budu prisustvovali tom događaju moći upoznati Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a mnogi od njih inače ne bi došli u BiH.

Chakrabarti je govorio i o oblastima investiranja u zemljama zapadnog Balkana, kazavši da je zapadni Balkan ključna regija Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Samo prošle godine uložili smo više od 1,1 milijardu eura kroz 67 projekata u šest zemalja, što je rekordan rezultat, a ove godine težimo sličnom nivou ulaganja - pojasnio je.

Aktivnosti EBRD-a zasnovane su na rješavanju osnovnih izazova regije te su ulaganja često urađena u kombinaciji sa savjetodavnim uslugama i reformom politike, a tu su razvoj privatnog sektora, regionalna i evropska integracija kao i projekti u oblasti takozvane zelene energije.

- Potencijal regije je značajan i želimo ga otkriti - dodao je Chakrabarti, a uz to je izdvojio podatak da su godišnja nova ulaganja u 2018. godini povećana na gotovo 200 miliona eura, što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura koliko je izdvojeno u 2017. godini.

Ukupno do sada ulaganja EBRD-a u Bosni i Hercegovini iznose 2,3 milijarde eura kroz 160 projekata od početka poslovanja 1995. godine.

- Ove godine očekujemo daljnje širenje ulaganja do 300 miliona eura, što bi trebalo biti omogućeno jednim dijelom i zbog godišnjeg sastanka, a s druge strane postoji i značajna potražnja za našim financiranjem - naglasio je.

Na pitanje o saradnji EBRD-a s predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, predsjednik Chakrabarti kazao je da postoje vrlo bliski odnosi i kako je kazao plodonosna saradnja s predstavnicima vlasti i na svim nivoima vlasti, na državnom, entitetskim, kantonalnim ili lokalnim nivoima.

- Naš rad je zasnovan na državnoj strategiji koja se razvija u dogovoru s predstavnicima vlasti i relevantnim donosiocima odluka. U slučaju Bosne i Hercegovine posljednja strategija usvojena je 2017. godine za petogodišnji period - podsjetio je.

Kao znak dobre saradnje sa poslovnom zajednicom i bh. vlastima izdvojio je visoku stopu iskorištenosti kredita.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti na kraju razgovora za Fenu zahvalio je bh. vlastima na velikoj podršci koju pružaju u organizaciji i održavanju Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u maju.

Bosna i Hercegovina očekuje da tokom ovog događaja, rečeno je ranije, potpiše ugovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vrijednosti od 220 miliona eura, koji su već pripremljeni, a odnose se na razvoj infrastrukture, prvenstveno na nastavak izgradnje Koridora 5-C.

(FENA)