BiH

EBRD spreman učestvovati u projektu rekonstrukcije sistema grijanja u Zenici

Autor: Biznis.ba
EBRD spreman učestvovati u projektu rekonstrukcije sistema grijanja u Zenici

Nova šefica  Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl sastala se danas s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, s kojim je razgovarala o projektima koje EBRD realizira ili ih planira realizirati u tom gradu.

Sastanku je prisustvovao i dosadašnji direktor EBRD-a Ian Brown, koji odlazi na novu funkciju u litvanski grad Villnus.

- Razgovarali smo o projektu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), koji želimo da što prije pokrenemo. Razgovarali smo i o završetku akcionog plana 'Zeleni gradovi', čija je svrha poboljšanje životnog standard građana Zenice. Nadamo se da će do kraja godine biti i usvojen te da ćemo nakon toga nastaviti pripremati nove, konkretne projekte - kazala je direktorica Naessl.

U vezi sa rekonstrukcijom KBZ-a potrebno je da, kako je kazala, već potpisani ugovor ratificira i parlament BiH, a dok se to ne desi, rade na pripremi tenderske dokumentacije.

Naessl je najavila kako je EBRD spreman sudjelovati i u rekonstrukcije gradske toplovodne mreže, koja je dotrajala i čijom bi izmjenom došlo do uštede toplote.

-Nema tu tajni, za obnovu instalacija gradskog grijanja treba preko 100 miliona KM - kazao je Kasumović, dodajući kako su kotlovi za novu toplanu na plin, u kojoj su suvlasnici Grad Zenica, “ArcelorMIttal” i Finski fond te se nada da će uskoro biti izdate sve potrebne dozvole za njenu izgradnju.

Kasumović je ustvrdio kako se ponovo opstruira realizacija tog projekta, koji bi trebao biti okončan u drugoj polovini iduće godine.

Sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH razgovarano je i o izgradnji žičare iz Grada do planinskog vrha na Smetovima jer, kako je kazao, polovne žičare iz Italije i Austrije koje su im bile ponuđene nisu adekvatne za Zenicu pa se od te ideje odustalo.

( FENA)