izvještaj

EBRD zadržao prognozu ekonomskog rasta BiH od 2,8 posto

Autor: Biznis.ba
EBRD zadržao prognozu ekonomskog rasta BiH od 2,8 posto
Foto: EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u četvrtak da projicira ekonomski rast Bosne i Hercegovine od 2,8 posto za 2024. godinu, zadržavajući svoju prognozu iz maja.

Zapadni Balkan će vidjeti ubrzanje rasta s 2,5 posto u 2023. na 3,4 posto u 2024. i 3,7 posto u 2025., potaknut snažnom turističkom sezonom u Albaniji, povećanim ulaganjima u Srbiji i snažnim rastom potrošnje u Crnoj Gori.

Rast srbijanske ekonomije iznosit će 3,8 posto ove godine, brže od prethodno prognozirane stope rasta od 3,5 posto, a identičan rast od 3,8% Banka predviđa za Crnu Goru, revidirajući svoju projekciju iz maja naviše za 0,3 postotna boda.

Nasuprot ovim dvjema ekonomijama, EBRD je snizio stopu očekivanog ekonomskog rasta Sjeverne Makedonije za 0,3 odstotna boda na 2,2 posto.

Ekonomski rast Hrvatske dosegnut će ove godine 3,6%, što je revizija naviše od 0,7 postotnih bodova u odnosu na prethodnu procjenu, dok bi BDP Slovenije trebao porasti za 1,5 posto u 2024., što je smanjenje rasta za 0,8 postotnih bodova u odnosu na prethodnu prognozu, prenosi Indikator ba.

EBRD očekuje da će ekonomski rast Kosova ubrzati na 4% u 2024. s 3,3% prošle godine, zadržavajući svoju raniju projekciju nepromijenjenom.

Izvještaj EBRD-a naglašava načine na koje se zemlje EBRD-a prilagođavaju novim geopolitičkim i geoekonomskim realnostima.

"Naše ekonomije se neprestano prilagođavaju globalnoj dinamici koja se razvija", rekla je Beata Javorcik, glavna ekonomistica EBRD-a.

“Iako smo malo smanjili našu prognozu rasta, smanjenje inflacije i oporavak realnih plaća daju ohrabrujuće znakove. Bit će potreban stalan oprez dok se ekonomije prilagođavaju izazovima povezanim s obnovljenim inflatornim pritiscima, energetskom sigurnošću, trgovinom i uvjetima finansiranja duž svojih puteva prilagodbe”, dodala je.