Kanton Sarajevo

'Edu Tech Desk' najbolja biznis ideja polaznika 'Akademije za mlade poduzetnike/ce'

Autor: Biznis.ba
'Edu Tech Desk' najbolja biznis ideja polaznika 'Akademije za mlade poduzetnike/ce'
UNDP

Više od 150 učenika iz 11 srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo učestvovalo je u proteklih nekoliko mjeseci u „Akademiji za mlade poduzetnike/ce“.

Riječ je o inovativnom programu koji se realizovao u periodu od oktobra 2023. godine do maja 2024. godine i imao je za cilj potaknuti jačanje poduzetničkog duha i vještina kod učenika i učenica u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Kulminacija ove aktivnosti bilo je finalno takmičenje tokom kojeg su učenici prezentovali svoje biznis ideje. Članovi žirija, sastavljenog od predstavnika privatnog sektora, poduzetnika te javnog sektora, proglasili su tim iz Srednjoškolskog centra Vogošća za najbolju biznis ideju pod nazivom „Edu Tech Desk“.

Pobjednički tim nagrađen je laptopima, vaučerom iz Sparkasse banke u ukupnom iznosu od 1,000 BAM te mentoringom od strane Mozaik start up studija.

- Proizvod kojeg smo danas predstavili je Edu Tech Desk, odnosno pametne klupe. Nadamo se da će one biti budućnost naših generacija. Zadovoljna sam cijelokupnim konceptom Akademije i smatram da je ova aktivnost bila izuzetno korisna za sve nas - izjavila je po proglašenju Sarah Čardaković, učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra Vogošća i predstavnica pobjedničke ekipe.

- Akademija za mlade poduzetnike/ce - implementirana je u okviru UNDP projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2), u saradnji sa Univerzitetom Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.