BiH

EK odobrila BiH 1.130.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge

Autor: Biznis.ba
EK odobrila BiH 1.130.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1.130.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Riječ je o grant sredstvima za 2020. godinu, a ugovor će uskoro potpisati Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane i Kancelarija za veterinarstvo BiH.

''Nakon što je ekspertska grupa za praćenje afričke svinjske kuge donijela odluku da pomogne zemljama u kojima postoji afrička svinjska kuga i potencijalno ugroženim zemljama, Kancelarija za veterinarstvo BiH obratila se sa zahtjevom za monitoring ove bolesti na području BiH. Grant sredstva su odobrena, a ugovor će uskoro biti potpisan“, istakao je ministar Košarac.

On je naveo da u BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge.

''Moramo djelovati preventivno da bismo zaštitili naše farmere i spriječili pojavu ove bolesti. Sredstva koja je odobrila Evropska komisija biće usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge“, naveo je ministar Košarac.

Biznis.ba