Sarajevo

Ekonomski forum BiH: Zelena tranzicija je imperativ

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizuje danas osmi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine.

U fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024 je uloga ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena, sa posebnom pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina te zapadni Balkan.

Tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma "SDGs, EU, WB Reformska agenda 2030 – od konfrontacije do kooperacije" bit će predstavljena kroz dvije sesije "Ekonomija" i "Zelena tranzicija", a glavni govornik Foruma 2024 je stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta UNSA Meliha Bašić tokom uvodnog obraćanja kazala je da je ovo potpuno novi pristup kojim žele da se bave temama koje su aktuelne za BiH.

"Sastali smo se sa najvažnijim akterima kako bismo govorili o ekonomskom rastu BiH. Zelena tranzicija je imperativ ne samo kod nas, nego i u svijetu. Ona je pretpostavka za stvaranje novih profesija i njenu važnost je prepoznala i Evropska unija. U ovaj proces se trebaju uključiti predstavnici akademske, poslovne zajednice i svi građani”, kazala je Bašić.

“Ova tema bi trebala dominirati bh. javnom scenom, a to često nije tako. Diskusije poput današnje trebaju navigirati puteve BiH i kada bi ekonomski analitičari bili glasniji od političara, imali bismo svijetlu budućnost", kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"BiH godišnje izvozi 93% svojih proizvoda i kada smo to prezentirali Evropskoj uniji, smanjio se krug populista koji su željeli nametnuti neke druge teme. Integrisani smo u evropsko tržište i uglavnom izvozimo ka Evropskoj uniji, puno manje u Rusiju i Kinu. Bez političke stabilnosti nema ekonomije, sve se rangira po tome. Ova zemlja već dugo to nema, zato su događaji poput današnjeg velika šansa da se ova tema nametne u bh. javnosti i natjera sve nas političare da se bavimo ozbiljnim temama”, poručio je Konaković.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Tema foruma jasno stavlja fokus na aspekte zelene tranzicije i ciljeve održivog razvoja, što je poseban izazov za zemlje u razvoju poput BiH", kazala je Karić.

"Sarajevo sa svojom bogatom kulturnom baštinom i energijom pruža inspiraciju za ovakve diskusije. Sarajevo ima potrebu za modernizacijom infrastrukture i poboljšanjem energetske efikasnosti, zato je tema ovogodišnjeg foruma aktuelnija nego ikada. Neka ovaj forum izgradi mostove saradnje za bolju budućnost za sve nas. Ohrabrujuće je znati da Sarajevo i BiH imaju ovoliko puno prijatelja i želim nam da zajedno idemo naprijed”, kazala je Karić.