BiH

Ekonomski izazovi zemalja u tranziciji tema stručne konferencije u Zenici

Autor: Biznis.ba
Ekonomski izazovi zemalja u tranziciji tema stručne konferencije u Zenici

Ekonomski fakultet u Zenici domaćin je 8. međunarodne naučno-stručne konferencije o razvoju poslovanja pod nazivom "Ekonomski izazovi zemalja u tranziciji“, na kojoj učestvuju eminentni profesori iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Zenici Alaudin Brkić kazao je da je osnovna tematika ove konferencije razvoj malih i srednjih preduzeća, prvenstveno na području zapadnog Balkana.

Najavio je raspravu o različitim temama s kojima se susreće segment razvoja malih i srednjih preduzeća, kako unutrašnjim tako i inostranim utjecajima, u smislu jačanja njihove konkurentnosti i razvoju nacionalnih ekonomija.

-Ono o čemu će se danas raspravljati jeste i pitanje stvaranja funkcionalnog okvira za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji je, nažalost, na području država zapadnog Balkana koje su još u tranziciji u stvaranju tih pretpostavki, na jednom skromnom nivou. Vrijeme velikih preduzeća je iza nas. Naravno, postoje konglomeracije koje se pojavljuju, ali i dalje okosnicu razvoja čine mala i srednja preduzeća, čak i obrti - ističe Brkić.

Smatra da se tome ne daje potreban značaj kreiranjem kvalitetnih politika poticaja, a u smislu razvoja tih preduzeća i njihovog nastupa na inostarnim tržištima.

Profesor Ljubo Jurčić, koji je i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, istakao je kako njegova zemlja može biti dobro iskustvo za BiH.

-Mi smo već pet godina u Evropskoj uniji. EU daje velike mogućnosti, daje velike potencijale, ali ako se zemlja nije dobro pripremila za članstvo, ako nije pripremila svoju državu, gospodarstvo, privredu, ljude...te mogućnosti neće iskoristiti - podvukao je Jurčić.

Ocjenjuje da su stope rasta koje ostvaruju BiH, Srbija, Albanija i Makedonija veće nego što su Hrvatske, "ali budući da imaju manje baze, onda je to opet nedovoljno da stignu Hrvatsku, koja opet nije zadovoljna". Dodaje također kako je potrebno sačiniti vlastite politike da se stigne evropski prosjek.

Komparativna prednost BiH, ističe, jeste nerazvijenost, jer su manje i plaće pa mogu preuzeti poslove koji se u Evropi rade za puno veće novce.

-Oni mogu privući te poslove, koji su i duplo više plaćeni, a da se isplate Evropi - smatra Jurčić.

Biznis.ba / FENA