BiH

Ekspresna primopredaja: Prepustili hotel Natura HDZ-ovoj kladioničarskoj grupaciji

Autor: Biznis.ba
Ekspresna primopredaja: Prepustili hotel Natura HDZ-ovoj kladioničarskoj grupaciji
Da bi lječilište Reumal spasila bankrota, SDA je odlučila da se odrekne hotela Natura, odnosno firme NCF, prepuštajući ga HDZ-ovim kadrovima iz tzv kladioničarskog miljea. Nedavna smjena uprave upravo tome pogoduje.

Piše: Amarildo Gutić

Potvrđeno je još jednom na primjeru iz Fojnice da je SDA za HDZ BiH važnija nego deset drugih stranaka. Žurnal je prije više od godinu dana najavio da je dokapitalizacija Reumalove firme-kćerke NCF prvi korak ka konačnom preuzimanju hotela Natura i dijela apartmanskog naselja od tzv. kladioničarske grupacije.

Podsjetimo, dokapitalizacijom NCF-a, 98% vlasništva JU Reumal je svedeno na oko 27 %. Suvlasnici kladionice “Bet-live” Igor Bošnjak i Pero Gudelj, potom Dragan Čolić, suvlasnik kladionice “Millennium” te Goran Jozipović, direktor u kladionici “Bet-live” za nešto više od 700 hiljada maraka ukupne uplate postaju vlasnici 37% apartmansko-hotelskog objekta čija je vrijednost procjenjena na oko 20 miliona maraka! Bila je to samo prva etapa. Nastavak je uslijedio protekle sedmice.

fojnica
Faksimil: Žurnal

Novopridošli suvlasnici iz kladioničarske grupacije, prema saznanjima Žurnala iz više izvora, potom nude dodatne pozajmice NCF-u koje su prema njihovom planu trebale biti pretvorene u kapital firme. Da je to prihvaćeno, došli bi do nadomak 50% vlasništva.

Zato je bilo potrebno onemogućiti rad hotela, kojem bi “padala” vrijednost, a uporedo i vrijednost aprtmana u sklopu kompleksa, što bi omogućilo kupovinu znatno ispod cijene. Direktor NCF-a Haris Šehić je po svemu sudeći u tom dijelu otkazao poslušnost i tada na scenu stupaju partneri iz SDA.

Uz prethodno ukidanje sudužništva Reumala spram NCF-a, sve centralizovane usluge u kompleksu za NCF-u se ukidaju, poput kablovske televizije, usluge vešeraja, odvoza smeća. V.d. direktor Reumala Alija Mukača naložio je raskid ugovora profitabilnog Akvaparka sa NCF-om i isti zaključuje sa Reumalom.

Siva eminencija dešavanja u Fojnici, bivši načelnik i aktuelni predsjednik SDA Fojnica te ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK Salkan Merdžanić izdaje naređenje da Šehić mora biti hitno smijenjen, koje načelnik Fojnice Sabahudin Klisura, unatoč upozorenjima u pravnu upitnost, realizuje.

Bez najave je na dnevni red posljednje sjednice Skupštine NCF-a uvrštena odluka o razrješenju direktora Harisa Šehića. Član Nadzornog odbora Igor Bošnjak koji je suvlasnik i u kladionici “Petica plus” te predsjednik Kluba vijećnika Hrvatske koalicije u OV Fojnica ispred HDZ BiH, predlaže razrješenje članova odbora.

Smijenjena su samo dva člana, Fuad Dervišbegović i Eldan Lokmić. Za nove članove imenovani su Alija Mukača, v.d. direktor Reumala i Azem Huseinbašić, sekretar Općine Fojnica. Igor Bošnjak, Goran Jozipović te Dragan Čolić ostali su i u novom sazivu. Odmah potom Nadzorni odbor za v.d. direktora imenuje Murisa Klisuru. Skupštini je prvi put prisustvovao i općinski načelnik Sabahudin Klisura.

“Muris mi je dalji rođak, a bio sam na skupštini čisto da imam informacije iz prve ruke. Općini je interes da se tamo stanje rješava, ovo do sada ne ide nikome na ruku. Sramota je da hotel 6 mjeseci ne radi,“ kaže za Žurnal načelnik Klisura.

Uslijedio je potom pokušaj ekspresne primopredaje sa angažovanim zaštitarima, a nova uprava već je imala spreman i novi pečat (!?). Direktor Šehić takav način primopredaje osporava. Troje stalnih zaposlenika NCF-a zaključava hotel i od tada ga ne napuštaju, iako je hotelu po nečijem nalogu isključena električna energija!

Oni su u svojevrsnoj blokadi, ne dopušta im se dostava hrane, punjenje baterija mobilnih telefona. Oko hotela i apartmanskim naseljem patroliraju zaštitari i nekoliko neidentifikovanih osoba koje na upit Žurnala nisu željeli otkriti razlog prisustva. Kao da se traži pogodan trenutak nasilnog zauzimanja hotela. Haris Šehić nije bio raspoložen za razgovor.

“Podnesena je tužba zbog neregularnosti skupštine kojom se traži poništavanje svih odluka. Nije sporna ni primopredaja, ali nenasilna i zakonita, bez zaštitara,” bilo je sve što je za Žurnal izjavio Šehić.

Načelnik Klisura zamjerio je svojevremeno Šehiću što za NCF angažuje radnike iz Republike Srpske!? Istovremeno tvrdi da su suvlasnici iz dokapitalizacije NCF-a žrtve, a ne mogući profiteri nastalom situacijom

“Oni su ušli u vlasništvo, uložili su svoj kapital da bi nešto radilo, međutim i oni su od ovog bivšeg direktora izmanipulisani,” tvrdi Klisura.

Podsjetimo, u nedavno objavljenom revizorskom izvještaju o poslovanju Reumala, izražena je sumnja u zakonitost dokapitalizacije NCF-a, jer za istu nema saglasnosti Općinskog vijeća Fojnice, koje je preko Reumala upravljalo i NCF-om.

“Preispitati opravdanost dokapitalizacije društva NCF d.o.o. Fojnica koja je dovela do smanjenja učešća državnog kapitala u navedenom Društvu”, preporuka je revizora nadležnim institucijama, čitaj tužilaštvu.

Pitanje jeste zašto bi SDA “poklanjala” hotel kadrovima HDZ-a i osobama vlasnički povezane sa kladioničarkim poslom. U pitanju je vjerovatna spoznaja da bi megalomanske investicije iz prethodnih desetak godina, a koje je inicirao bivši načelnik Salkan Merdžanić mogle finansijski uništiti upravo Reumal. Zato im je potrebno prebaciti kreditna zaduženja NCF-a bilo kome ko je “raspoložen”, a za “spasonosna” rješenja tu su vječni partneri iz HDZ-a. Istina, Reumal još nije spašen i tek treba da se provjeri da li je zbog dugova, u pozadini počelo etažiranje objekta za neke nove “suvlasnike”.
(Žurnal)