Naredne sedmice

Energetski samit u Neumu: Ovo su neke od tema

Autor: Biznis.ba
Energetski samit u Neumu: Ovo su neke od tema
Neum

U Neumu će se naredne sedmice održati Energetski samit 2024.

Uz eminentne stručnjake, na Energetskom samitu 2024 u Bosni i Hercegovini održat će se panel diskusije i propratni događaji o temama vezanim za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini.

Zajedničkim angažmanom poslovne zajednice, finansijskih institucija, građana i kreatora politike, može se postići sveobuhvatan i efikasan prelazak na čistu energiju, poručuju organizatori.

Na prvom panelu učešće će uzeti, između ostalih, ministar vansjkih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer FBIH Nermin Nikšić, ambasaodri SAD, Velike Britanije, Njemačke te predstavnici UNDP-a, Češke i ministarstva vanjske trgovine BiH.

Uslijediti će paneli o Mehanizmu za ugljičnu prilagodbu na granicama, finansiranju energetske tranzicije, sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastructure i drugi, dok će prvog dana biti upriličena I prezentacija prvog Interaktivnog solarnog atlasa BiH.

Na samitu će se također razgovarati o važnim temama kao što su CBAM, pravedna energetska tranzicija i finansiranje energetske tranzicije, sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom, berze električne energije, sistem trgovanja emisijama, nauka i razvoj, investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije, kapaciteti mreže, obnovljiva energija te energetska efikasnost.

Fokusiran na ubrzanje energetske tranzicije, Samit ima za cilj izgradnju platforme za saradnju i razmjenu znanja, najboljih praksi i strategija za čistiju i održiviju energetsku budućnost u Bosni i Hercegovini.

Projekt organiziju Vlada Sjedinjenih Američkih Država (USAID - Projekat asistencije energetskom sektoru USAID EPA), Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Britanska ambasada Sarajevo.