BiH

Energoinvest: Ne očekujemo nikakve probleme sa snabdijevanjem gasom, još rano govoriti o cijeni

Autor: Biznis.ba
Energoinvest: Ne očekujemo nikakve probleme sa snabdijevanjem gasom, još rano govoriti o cijeni

U Energoinvestu d.d. Sarajevo smatraju da u ovoj godini neće biti nikakvih problema sa snabdijevanjem gasom Federacije BiH,  jer Energoinvest ima potpisan anex ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazprom Exportom do kraja 2023. godine

- Nakon toga očekujemo novi anex, za naredni period. Također, ne očekujemo nikakve probleme sa snabdijevanjem gasom u narednoj gasnoj godini - kazali su Feni iz Energoinvesta.

Kako su istakli, zbog načina određivanja cijene gasa na tromjesečnoj osnovi, a na osnovu kretanja ulaznih parametara u proteklih devet mjeseci, još je rano za prognoze u kom će se pravcu cijena kretati od oktobra do kraja 2023. godine.

- Kako će se kretati cijena gasa u zadnjem kvartalu 2023. vidjećemo  čim budemo imali konkretne informacije i  javnost će biti blagovremeno obaviještena - kazali su iz Energoinvesta.

Podsjetili su da je "cijena gasa od snabdijevača prema distributerima od januara 2023. godine do danas tj. do kraja trećeg kvartala 2023. umanjena za 37,4 posto u odnosu na cijenu iz zadnjeg kvartala 2022. godine".

(Biznis.ba / FENA)