Tržište nekretnina

EOS Matrix: Višemilionska dobit, 150 nekretnina i preko 80 zaposlenih

Autor: Biznis.ba
EOS Matrix: Višemilionska dobit, 150 nekretnina i preko 80 zaposlenih
Foto: Biznis.ba

EOS MATRIX Nekretnine i ove godine se na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru predstavljaju svim potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima.

U svom portofoliju imaju raznolike nekretnine širom Bosne i Hercegovine, koje zadovoljavaju različite potrebe - od stambenih i poslovnih prostora do zemljišta i vikendica.

Godina iza njih je bila izuzetno uspješna.

"Dobit je višemilionska. Ponosni smo na naš sektor nekretnina koji ima veliku ekspanziju u BiH. Ovo je zapravo bio probni projekat, koji se pokazao uspješnim i koji traje već četvrtu godinu i trajat će i dalje. Sve više nekretnina nam dolazi iz portfolija banaka. Trenutno je u pitanju 150 nekretnina, a očekujemo još najmanje pedesetak“, kaže za Biznis.ba Marko Šiniković šef marketinga i odnosa s javnošću ove kompanije.

Ističe da imaju ozbiljan portofolijo u čitavoj BiH, od većih gradova poput Sarajeva, Mostara i Banjaluke, pa do manjih općina i gradova širom BiH.

"Broj naših uposlenika sada prelazi 80. Pored toga narasli smo i kada su u pitanju nekretnine i svi naši odjeli, poput marketinga, prodaje i naplate. Želimo kontinuirano raditi na edukaciji naših uposlenika, i to radimo kako sa našim domaćim, tako i sa inostranim edukatorima. Ono što najviše volimo jeste da prezentujemo portfolij nekretnina i ekspertizu kada su u pitanju potraživanja i sama naplata“, ističe Šiniković

Ove godine jubilej

Naglašava da su ozbiljni, etični te da rade po svim propisima i standardima kako Evropske Unije tako i NPL direktive koja se tiče Evropske Unije, ali i svih drugih stvari koje su važne za poslovanje u BiH.

"Mi smo kompanija koja ove godine proslavlja 50 godina kao EOS grupa, dio smo OTTO grupe u Hamburgu. Djelujemo u preko 20 zemalja širom Evrope, Azije, ali i svijeta. Imamo preko 180 partnera“, kaže Šiniković.

Biznis.ba

Crno tržište

Dodaje da su svjesni da postoji crno tržište te se nastoje putem udruženja Amca zalagati za legalne tokove. Ističe kako crno tržište nanosi štetu ugledu kompanija koje se bave naplatom potraživanja, ali i štetu ekonomskom razvoju BiH.

"Danas imate desetke miliona KM ili eura koje idu ljudima za koje ne znate čime se bave. Mi smo otvoreni prema javnosti i rekli smo da stojimo na raspolaganju svim inspekcijama, ali i nadzorima kako kantonalnim, tako i državnim. Svakako da vodimo računa kako komuniciramo prema javnosti i kako se ophodimo prema korisnicima finansijskih usluga. Želimo da pomognemo svima na najbolji mogući način svima koji se možda u trenutku nađu u nezavidnim situacijama, a nekretnine su tu prilika za investicije što se tiče građana, ali i kompanija" , kaže Šiniković.

Prošla godina imala dobit od nekoliko miliona

Kada je u pitanju tržište nekretnina, kaže da je danas veća potražnja nego ponuda.

“Cijene su poprilično nerealne zbog cjelokupne situacije, ali nadamo se da ćemo ove godine imati što više uspjeha na tržištu i da ćemo povećati svoj profit. Prošle godine prodaja je bila višemilionska, ove godine se nadam da će to biti preko deset miliona", zaključuje Šiniković u razgovoru za Biznis.ba.