zloupotreba podataka

EU i SAD upozoravaju na Temu, šta kažu vlasti u FBiH?

Autor: Biznis.ba
EU i SAD upozoravaju na Temu, šta kažu vlasti u FBiH?
Foto: Temu

Evropska komisija poslala je zahtjev platformi za online trgovinu Temu da dostavi podatke o tome šta je poduzela protiv ilegalne prodaje proizvoda. Komisija je navela da je zahtjev upućen na osnovu Akta o digitalnim uslugama (DSA).

„Temu mora dostaviti tražene detaljne informacije do 21. oktobra. Komisija će na osnovu procjene odgovora koji dobije od platforme Temu odlučiti o narednim koracima“, navela je Evropska komisija.

Temu narandžaste reklame na društvenim mrežama sigurno ste vidjeli posljednjih dana. Prilika za kupovinu jeftine robe može izgledati primamljivo za sve nas ali treba znati da je Temu optužen za nepouzdanu uslugu i zloupotrebu podataka. Američki zakonodavci su također rekli da postoji “izuzetno visok rizik” da se neki proizvodi proizvode korištenjem prisilnog rada.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević navodi za Vijesti.ba da je Temu put do potrošača našla putem agresivne kampanje na društvenim mrežama.

„Imate jako prihvatljive ponude, koje vam izgledaju na prvu dobre, ali tu imate često lažne marketinške poruke. Imali smo jednu žalbu “prelijep sat u kutiji, koji košta 30 dolara“, a dobijete samo kutiju“, kaže Hasičević.

Učestalost kupovine je poseban problem u smislu pojave preprodavača, što se može vidjeti upravo na učestalosti kupovine.

“Ima tih problema. Vi naprimjer kupite neku robu vrlo jeftino iz neke azijske zemlje za 5 KM, a ovdje možete prodavati za 15 KM. Platite dadžbine na tih 5 KM i razdužite isti dan, a onda tu robu raspodijelite na 10-15 raznih platformi, na tu razliku od tih 10 KM niko ne plaća dažbine i tu je država oštećena. EU je taj problem rješila 70 posto, imali ste primjer sa AliExpress, postojale su čitave firme koje su kupovale robu unaprijed, uračunavale dostavu i prodavale je po drastično većim cijenama. To je jedan trgovački parazit koji šteti svima ”, kaže Hasičević.