BiH

EU pomaže BiH da napreduje ka evropskim standardima u fitosanitarnom sektoru

Autor: Biznis.ba
EU pomaže BiH da napreduje ka evropskim standardima u fitosanitarnom sektoru
Delegacija EU u BiH

Na završnoj konferenciji EU Twinning projekta vrijednog 1,5 miliona eura, koja je održana u Sarajevu, predstavljen je napredak postignut u usklađivanju sa pravnom stečevinom EU u fitosanitarnom sektoru u BiH.

Taj projekt je omogućio razmjenu znanja između italijanskih, poljskih i bh. stručnjaka, podstičući dugoročnu saradnju. Projekt je podržao postepeno usklađivanje i izgradnju institucionalnih kapaciteta fitosanitarnog sektora u BiH u posljednje tri i po godine.

Podrška koju pruža Evropska unija u unapređenju Bosne i Hercegovine prema evropskim standardima u ovom sektoru je od suštinskog značaja za osiguranje dobrobiti i prosperiteta njenih građana. Pridržavajući se evropskih standarda, Bosna i Hercegovina može poboljšati svoju konkurentnost na međunarodnim tržištima, što će dovesti do povećanja trgovinskih mogućnosti i ekonomskog rasta. Osim toga, poboljšane fitosanitarne prakse mogu poboljšati otpornost sistema poljoprivredne proizvodnje, osiguravajući sigurnost hrane i sredstva za život poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama.

- U posljednjih 15 godina, iz pretpristupne pomoci, EU je podržala fitosanitarni sektor BiH sa skoro pet miliona eura, unapređujući infrastrukturu i kapacitete institucija na svim relevantnim nivoima. Dok razmišljamo o dostignućima ovog projekta, ponovo potvrđujemo našu opredijeljenost za daljnju podršku BiH i održavanje najviših standarda fitosanitarne politike i zakonodastva. Zajedničkim radom možemo nastaviti unapređivati održivost zdravlja i poljoprivrede, kao i daljnji napredak BiH na njenom putu ka EU - naglasila je Antonella Di Sandri, šefica Operativnog odjela za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH.

Fitosanitarni sektor igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i kvaliteta opskrbe hranom. Provođenje rigoroznih mjera inspekcije i kontrole pomaže u sprječavanju širenja štetnih štetočina i bolesti u poljoprivrednim proizvodima, čime se smanjuje rizik od bolesti koje se prenose hranom i štiti javno zdravlje. Osim toga, kako su na današnjoj konferenciji naveli govornici i stručnjaci, usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom je ključno kako bi se osigurala uspješna provedba fitosanitarnih politika.

- Taj twining projekat je obuhvatio sve relevantne aktere fitosanitarne oblasti u Bosni i Hercegovini, uključujući fitosanitarne inspekcije, administrativno osoblje, fitosanitarne laboratorije i poljoprivredne proizvodjače. Glavni cilj je izgradnja i razvoj fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini te usklađivanje sa EU zakonodavstvom i standardima. Velika zahvalnost ide zemljama partnerima koji su svoje eksperte poslali i od kojih smo puno naučili, kao i Evropskoj uniji koja je pomogla da se uspostavi jedan funkcionalnan sistem u fitosanitarnoj oblasti na svim nivoima vlasti u BiH - izjavio je Predrag Jović, direktor Uprave BiH za zdravstvenu zaštitu bilja.

Evropska unija je snažan i pouzdan partner u pružanju podrške fitosanitarnom sektoru u BiH pružajući finansijsku podršku, kao i znanje i najbolje prakse evropskih stručnjaka. Osim stručne obuke svih relevantnih aktera u fitosanitranoj oblasti, Evropska unija je iz Pretpristupne pomoći BiH obezbijedila i 25 terenskih vozila, kao i 180 računara i ostale informatičke opreme za jačanje fitosanitarnih inspekcija u BiH, što doprinosi poboljšanju rada i učinkovitosti fitosanitarnih inspekcijskih službi u Bosni i Hercegovini.

Na finalnoj konferenciji Twinning projekta, prisustvovali su predstavnici iz dvije države članice EU: iz Ministarstva poljoprivrede, suvereniteta hrane i šumarstva Italije, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, te Državnog inspektorata za zaštitu zdravlja bilja i ispitivanje sjemena Poljske. Konferenciji je prisustvovao i Marco Di Ruzzo, ambasador Italije u BiH, Wojciech Skrobisz, konzul u ambasadi Poljske u BiH, kao i mnogobrojni predstavnici svih nadleznih institucija i sluzbi u Bosni i Hercegovini u ovom sektoru.

Vodeća korisnička institucija u ovom projektu je Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, u saradnji s nadležnim organima dvaju entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.