Obronci Vlašića

Farma porodice Langić: Vrijedne ruke tri generacije, ali u nedostatku podrške

Autor: Biznis.ba

Povratnička porodica Langić postiže dobre rezultate u razvoju stočarstva i proizvodnji mlijeka na svojoj farmi u travničkom selu Vitovlje, na obroncima Vlašića.

Krenuli su od nule, sad su zadovoljni i razmišljaju o proširenju djelatnosti. Ipak, podrška bi im dobrodošla.

U domaćinstvu Langića zajedno žive tri generacije, Ragib sa suprugom Dževahirom, njihova dva sina i njihove supruge, i šestero unučadi. Jedna kćerka je udata i živi također u Vitovlju, bavi se poljoprivredom, a druga je u Jajcu.

Na farmi Langića je 40 grla krava i ovaca. Dnevno se isporuči 350-400 litara mlijeka, a mjesečno oko 12.000 litara mlijeka. Kvaliteta mlijeka je prvoklasna jer je farma na 880 metara nadmorske visine, u ekološki izvanrednim uslovima čistog zraka, vode, kvalitetne ispaše i nezagađenog zemljišta.

Ragib je civilna žrtva rata, iako bez jedne ruke, postigao je u razvoju stočarstva i proizvodnje mlijeka rezultate koji su vrijedni pažnje i zaslužuju institucionalnu podršku. Nažalost, nije tako, prenosi Fena.

- Da sam u EU, ja bih prvi u selu dobio asfalt, struju, da bi se mlijeko isporučivalo bez problema. Ovdje, u Vitovlju, jedino do moje kuće nije asfaltiran put, ostalo je još 300 metara. Svojim novcem sam finansirao rasvjetu do kuće, za nasipanje puta sam platio 6.200 KM. Sve do ove zime smo plaćali da grtalica pročisti, od snijega, put do kuće da bismo mogli isporučivati mlijeko. Tek, od ove zime, uvršteni smo u čišćenje puta koje se plaća javnim novcem - kaže Ragib, koji se među prvima vratio na „ledinu“ 1996. godine.

Kapaciteti štala su nedovoljni, pa je porodica Langić aplicirala kod Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice za sredstva, da bi proširili jednu od štala.

Krenuli su, kako kažu, od nule. Danas imaju dvije kuće, više od 300 dunuma zemlje, 40 grla stoke, četiri traktora, bager i drugu mehanizaciju. Rezultat je to zajedničkog rada svih članova porodice Langić. Otac, majka, sinovi i snahe. Svi vrijedno rade na farmi, ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo.

Zadovoljni su životom na farmi i kažu da ni u Njemačkoj ne bi, sa takvom farmom, imali bolju zaradu. Za njih je posebna kvaliteta života to što im unučad odrasta zdravo - na čistom zraku, jedu neprskano povrće, kvalitetno mlijeko i mliječne proizvode, meso, a na imanju imaju i mnogo prostora za igru.

Planiraju proširenje farme i dodatne djelatnosti, da bi još bolje iskoristili prostrano imanje od više od 300 dunuma zemlje. Najbolji zaključak ovoj priči, u smislu podrške i poticaja razvoju poljoprivrede, Ragibova je rečenica s početka razgovora 'Da sam u Evropskoj uniji ...'

Predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) posjetili su, ranije ovog mjeseca, povratničku porodicu Langić. Posjeta je dio terenskih aktivnosti obilaska opština/gradova koji su obuhvaćeni monitoringom u Projektu “Civilno društvo u borbi protiv korupcije”. Implementator tog projekta je UZOPI, a finansijer je CCI u okviru svog Projekta 'Podrška građanima u borbi protiv korupcije' (ACFC).