Predsjednik TZKS

Fazlagić: Od 2024. očekujemo nove poslovne uspjehe i turističke rekorde

Autor: Biznis.ba
Fazlagić: Od 2024. očekujemo nove poslovne uspjehe i turističke rekorde
Haris Fazlagić

Sumirajući rezultate godine na izmaku sa zadovoljstvom naglašavamo da je ovo bila najuspješnija godina u kojoj smo napravili nabolje poslovne rezultate i oborili statističke turističke rekorde, saopćili su iz Turističke zajednice KS.

"Prema posljednjoj statistici u 11 mjeseci 2023. godine bilježimo statistički porast dolazaka za 35% u odnosu na prošlu godinu. Statistika noćenja pokazuje povećanje za 25% u odnosu na 2022. godinu. Najviše dolazaka gostiju zabilježili smo iz zemalja: Turska, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Kina, Saudijska Arabija, SAD, Njemačka i UAE. Na osnovu najava odnosno rezervacija dolazaka gostiju za predstojeće praznike, vjerujemo da će ova godina zvanično statistički biti godina oporavka turizma nakon pandemije koronavirusa koja je 2020. godine turizam bacila na koljena.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je u periodu januar-oktobar 2023. godine ostvarila rast prihoda od boravišne takse od 53% u odnosu na isti period prethodne godine. Isti trend je primjetan i kod prihoda od članarine gdje se u periodu januar-oktobar 2023. godine bilježi rast od 40,48% u odnosu na isti period 2022. godine. Shodno navedeno, za 2024. godinu planira se nastavak trenda rasta prihoda.

Ovo je godina uspješnih projekata – nove aviolinije i mnogobrojni kvalitetni sadržaji tokom cijele godine

Tokom 2023. godine sproveli smo oko 15 javnih poziva putem kojih smo podržali blizu 150 projekata. Među najznačajnijim projektima izdvajamo sufinansiranje avio saobraćaja i uvođenje novih, direktnih i jeftinih letova za nekoliko evropskih destinacija a na osnovu subvencija aviokompanija Rayanair, SunExpress Airlines i Wizz Air.

Na osnovu javnih poziva kreirali smo kalendare ljetnih i zimskih dešavanja koja podrazumjevaju desetine događaja iz različitih oblasti – od kulture, sporta, muzike, obilježavanja značajnih datuma i slično, a sve u cilju obogaćivanja turističke ponude i sadržaja u Kantonu Sarajevo. Tokom cijele godine imali smo otvorene javne pozive za podršku različitim projektima a sve u svrhu razvoja i unapređenja turizma.

Turistička zajednica KS partner mnogih važnih projekata

Izuzetno smo aktivni na procesu osnaživanja brenda Visit Sarajevo, prema kojem je Turistička zajednica Kantona Sarajevo prepoznata, te smo s namjerom jačanja i bolje koordinacije tokom godine bili partner brojnim važnim i prepoznatljivim projektima koji su se dešavali u Kantonu Sarajevo - Sarajevo Tourissm Forum, Unlimited Forum, Sarajevo Film Festival, Doček Nove godine… S Udruženjem turističkih novinara organizirali smo FAM trip za novinare iz regije koji su uradili odličnu promociju destinacije Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Uradili smo obimnu i kvalitetnu sajamsku promociju

U 2023. godini bili smo na 27 sajmova - domaćih, regionalnih, evropskih i svjetskih. Otvorili smo neka nova turistička tržišta poput Indije i Kine, prvi put bili na sajmu Švedskoj, te radili FAM trip ture u Japanu i Koreji. Iskoristili smo sajmove kao idealnu priliku za direktnu komunikaciju sa turistima i poslovnim partnerima, te su kao takvi nama odličan alat za razvoj i unapređenje promocije. Osim toga, to je prilika gdje turistički djelatnici zahvaljujući našoj organizaciji, po vrlo pogodnim participacijskim cijenama, imaju priliku za zajednički nastup, koji koriste za razvoj biznisa u sektoru turizma.

Pred nama je godina novih velikih izazova

U 2023. godini privodimo kraju pripremu za otvaranje novih turističko-informativnih centara koje će Turistička zajednica KS vrlo brzo otvoriti u općinama Stari Grad - u izuzetno frekventnoj ulici Sarači i Ilidža – moderan info centar u prostoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Radi se o općinama u kojima već duže vrijeme bilježimo najveći protok turističkih kretanja. Radit ćemo na jačoj promociji projekta Sarajevo City Card – digitalnog proizvoda brenda Visit Sarajevo. U cilju što bolje vidljivosti na globalnoj sceni i privlačenju većeg broja turista u 2024. godini ćemo pristupiti izradi nove web platforme te ojačati društvene mreže Visit Sarajevo. Pružit ćemo podršku organizaciji sajma turizma “Sarajevo Travel Fest”, koji ima za cilj okupiti ključne stakeholdere iz zemlje i svijeta. U planu 2024. godine je i započeti etapnu realizaciju izrade i postavljanja nove i zamjenu dotrajale turističke signalizacije u Kantonu Sarajevo, kao i projekat uvođenja vinjeta za turističke autobuse.

Od 2024. godine očekujemo nove poslovne uspjehe i turističke rekorde

Zadovoljni postignutim rezultatima u 2023. godini, od naredne 2024. očekujemo nove poslovne uspjehe i turističke rekorde.

Pozivamo građane i turiste da i ove zime isprate staru i dočekaju Novu godinu u gradu sa dušom, u kojem se isprepliću kulture, gdje je zima olimpijska a derneci za pamćenje", poručili su iz TZ KS.

Sarajevo Vas čeka!

Sretne praznike želi vam Turistička zajednica Kantona Sarajevo!