za 12,5 posto

FBiH: Od 1. septembra skuplja električna energija za privrednike

Autor: Biznis.ba
FBiH: Od 1. septembra skuplja električna energija za privrednike
Foto: Ilustracija

Za brojne privrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine od 1. septembra je poskupila električna energija.

Počela je primjena novog Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, koja je donijela nove cijene za privredne subjekte, posebno mala i srednja preduzeća te obrte poput pekara, trgovina i proizvodnih pogona.

Za period od 1. septembra 2024. do 31. decembra 2024. godine privrednicima su ponuđene cijene električne energije uvećane za 12,5%.

Elektroprivreda BiH već je poslala nove ugovore privrednim subjektima prema tipskim ugovorima sa vrlo nepovoljnim uslovima. Kupci nemaju pravo na primjedbe, mogu samo pronaći novog snabdjevača. Takođe, nije moguće ugovoriti snabdijevanje električnom energijom na period manji od jedne godine, niti je dozvoljeno upisivanje datuma važenja ugovora, izvještava Indikator ba.

Kao što je poznato, za dio građana Federacije Bosne Hercegovine električna energija je skuplja od 1. augusta za 10,4 posto u kategoriji domaćinstva. U kategoriji ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV (kilovolt) električna energija skuplja je za 7,29%.

Za kategoriju ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV za kupce i tarifne grupe sa priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 4,78%. Električna energija skuplja je i za kupce sa priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno, za kupce iz II tarifne grupa za koje povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39%, za III i IV tarifnu grupu povećanje iznosi 10,07%, odnosno 11,07%, dok za V tarifnu grupu iz kategorije ostala potrošnja povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13%.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić povodom poskupljenja električne energije za one koji struju koriste od JP Elektroprivreda BiH, rekao da se ne radi o spašavanju EP BiH, već je cilj da se „usklađivanjem cijena uspostavi pravičniji i ekonomičniji odnos proizvodne i prodajne cijene električne energije kako bi se održala stabilnost ove javne kompanije“.