BiH

Fejzić: Razvojnu banku FBiH u punom kapacitetu staviti u funkciju

Autor: Biznis.ba
Fejzić: Razvojnu banku FBiH u punom kapacitetu staviti u funkciju

Prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH za obavljanje dužnosti v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH dobio je Semir Fejzić, doktor tehničkih nauka i diplomirani ekonomista, koji ima višegodišnje iskustvo u bankarskom sektoru, javnom sektoru, upravi, kao i na menadžerskim poslovima. Također, obnašao je i dužnost člana Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH.

Fejzić je u izjavi za Fenu napomenuo da, nakon što je Vlada dala prethodnu saglasnost, Nadzorni odbor treba da izvrši to imenovanje.

- Poznata mi je situacija u Razvojnoj banci. Banka je jedan od važnih alata Vlade Federacije FBiH u smislu ekonomskog razvoja i mogućnosti za unapređenje razvoja privrede, jer je to njena osnovna funkcija. Dakle, radi se o specifičnoj finansijskoj instituciji i jako je puno posla i aktivnosti koje se trebaju poduzeti da se banka u punom kapacitetu stavi u funkciju zbog koje je i osnovana – kazao je Fejzić.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici dala prethodnu saglasnost da Salko Selman bude razriješen dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH, zaključno sa 23. oktobrom ove godine zbog isteka mandata. Prethodna saglasnost data je i za razrješenje Marijana Oršolića dužnosti potpredsjednika Uprave ove banke, također zaključno sa 23. oktobrom zbog isteka mandata.

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH dobio je i prethodne saglasnosti da Semir Fejzić bude imenovan za vršioca dužnosti predsjednika Uprave, a Marijan Oršolić za vršioca dužnosti potpredsjednika Uprave Razvojne banke FBiH, oba počevši od 25. oktobra ove godine i na period do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Razvojna banka Federacije BiH je finansijska institucija čija je zadaća provođenje ekonomske politike Vlade Federacije BiH radi privrednog razvoja i zapošljavanja, kroz stimulativno kreditiranje koje podrazumijeva razvojne stimulativne i diferencirane kamatne stope koje su u naravi niže od tržišnih kamatnih stopa.

Biznis.ba / FENA