BiH

Feroelektro platio 1,6 miliona KM obaveza, na redu dug radnicima

Autor: Biznis.ba
Feroelektro platio 1,6 miliona KM obaveza, na redu dug radnicima
Foto: Feroelektro

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević sa savjetnikom za tržište Jasminom Kadićem posjetio je u srijedu Feroelektro i održao sastanak s predstavnicima Nadzornog i Upravnog odbora ovog društva.

Članovi Nadzornog odbora Faruk Šahinagić, Adem Festić i Nađa Mekić informisali su ministra Hasičevića o aktivnostima koje ovo tijelo poduzima u skladu sa svojim nadležnostima, izvijestilo je Federalno ministarstvo trgovine. Također, analizirano je i trenutno stanje u ovom poduzeću i izneseni su planovi rada za iduće razdoblje.

Feroelektro, nakon više od 15 godina, nije više dužnik Uprave za indirektno oporezivanje. Izmirena su dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje, koja su iznosila 1.4 miliona KM.

Također su uplaćene obveze ostalih članica Društva (npr. Feroelektro Distribucija d.o.o.) 200.000 KM , te ostale nagomilane obveze po raznim kaznama koje je propisala Uprava za indirektno oporezivanje u iznosu od 50.000 KM. Idući korak nove uprave je isplata duga prema radnicima. Precizna dugovanja po osnovu obveza prema radnicima još uvijek se utvrđuju, s obzirom na to da su sudski procesi po tužbama radnika još u tijeku i nije poznat epilog.

Paralelno se radi i na tome da se uveže staž radnicima, u prvom redu onima koji stječu uslove za penzionisanje.

Vlada Federacije BiH većinski je vlasnik Feroelektro d.d. u omjeru 60.66397 posto. Ministarstvo trgovine FBiH, koje je nadležno resorno ministarstvo za Feroelektro d.d., sudjeluje u kreiranju strategije poslovne politike Društva, nadzire i kontrolira rad Uprave Društva putem Nadzornog odbora, te sudjeluje aktivno u radu Skupštine ovog društva.