BiH

Finansijska podrška Općine Novo Sarajevo i BBI banke za start-up kompanije

Autor: Biznis.ba
Finansijska podrška Općine Novo Sarajevo i BBI banke za start-up kompanije

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o subvencioniranoj liniji za start-up kompanije s područja Općine Novo Sarajevo.

Riječ je o posebno kreiranoj liniji za finansiranje start-up biznisa koji su uspješno okončali učešće u Programu „Inkubator poslovnih ideja za start-up biznis“, koji Općina Novo Sarajevo provodi sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske.

Zahvaljujući subvenciji Općine Novo Sarajevo, start-up kompanije registrovane na području Općine sredstva iz ove linije mogu realizovati u BBI banci po subvencioniranoj stopi od 0 posto.

Namjena sredstava je finansiranje obrtnog kapitala i investicija, uz prezentiranje biznis plana, na rok do 24 mjeseca, sa mogućnošću korištenja grace-perioda do devet mjeseci, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Koldžo ističe da je finansiranje start-up kompanija samo jedna je od niza mjera koje ta općina od 2016. godine provodi u okviru Programa aktivnog zapošljavanja, a za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu 536.000 KM.

U okviru realizacije Programa mjera za podsticanje zapošljavanja Općine Novo Sarajevo – Programa sufinansiranja samozapošljavanja, u prethodnom periodu su potpisani ugovori sa 28 aplikanata koji su ispunili uslove javnog poziva.

Biznis.ba / FENA