Kubatlija i Foti

FIPA i Industrijska komora Atine razmatraju potencijalne investicije u BiH

Autor: Biznis.ba
FIPA i Industrijska komora Atine razmatraju potencijalne investicije u BiH
Foto: Fena

Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak s direktoricom Odjela za međunarodnu saradnju pri Industrijskoj i privrednoj komori Atine Elenom Foti.

S obzirom na dobre političke odnose dviju zemalja, ali simboličnu ekonomsku razmjenu i nizak priliv grčkih investicija u BiH, Kubatlija je inicirao organizaciju promotivnih poslovnih događaja fokusiranih na ciljane sektore i kompanije s ciljem ekonomskog napretka zemlje i otvaranja novih radnih mjesta za građane BiH.

Foti je istakla da postoji interes grčkih investitora za energetski sektor, matelopreradu, drvni i IT sektor BiH, te podržava ideju o potrebi uvezivanja i intenzivnije promocije investicijskih potencijala, dodajući da su intenzivnija ulaganja grčkih kompanija u Srbiji, Bugarskoj i i Albaniji, prenosi Fena.

Privredna komora Atine trenutno ima oko 100.000 aktivnih članova.

Primjer kompanije Alpro a.d. Vlasenica, koja je članica grupacije Alumil, dobar je obrazac kako se može ostvariti mnogo dublja saradnja nego što je samo trgovina između zemalja, saopćeno je iz FIPA-e.