Veliki uspjeh

Firma iz Živinica među dvije u Evropi: Proizvode vatrogasna vozila

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Profesionalna vatrogasna jedinica u Tuzli je dobila novo vatrogasno vozilo koje je proizvela Firma „SU-AD“ iz Živinica. Vozilo bi trebalo ubuduće ubrzati intervencije i olakšati posao vatrogascima.

Firma iz Živinica je jedina u BiH specijalizovana za proizvodnju vatrogasnih vozila. Ovo je deseto vozilo domaće proizvodnje, a koje su kupile lokalne zajednice. Njen vlasnik, Suad Bešlić, kaže da je ovo vozilo prvo sa certifikatom evropskog kvaliteta te da je urađeno po njemačkim standardima.

„Karakteristike ovog vozila su jednodjelna nadogradnja. Postoje samo dvije firme u Evropi koje rade ovo. Rezervoar ima 4.000 litara vode, kombinovani rezerovar 4.000 litara pjene, pumpa 2.000 litara po minuti, svjetlosni stub, navalna vitla, dizalica, aparati. Znači, sve što jedno vozilo treba za intervenciju, ovo vozilo ima“, objasnio je Bešlić.

Vozilo je koštalo 540.000 KM sa PDV-om. Pogon na četiri točka omogućava brze intervencije u brdskim predjelima gdje su požari česti kada je u pitanju Tuzla.

„Dugo smo čekali ovo vozilo, ali došlo je onako kako smo mi tražili i zahtjevali. Imamo zahtjevne ulice, puno brdskog područja, šumskih požara. Vidjeli ste koliko puta nismo mogli doći ni sa jednim vozilom, ali se nadamo da ćemo sa ovim moći“, izjavio je Sead Mustajbašić, načelnik Službe civilne zaštite Grada Tuzle za Biznis ba. 

Da bi se spriječile veće katastrofe i štete, potrebno je obnavljati opremu i Grad Tuzla ide u tom pravcu, rekao je danas tuzlanski gradonačelnik, Zijad Lugavić.

„Mi ćemo vrlo brzo krenuti u proceduru nabavke još jednog vatrogasnog kamiona ove godine. Mi konstantno ulažemo u opremanje Profesionalne vatrogasne jedinice. To možete vidjeti i po izvještaju Službe civilne zaštite Grada Tuzle da smo u proteklih pet-šest godina poprilično dobro opremili našu profesionalnu vatrogasnu jedinicu“, kazao je Lugavić koji je i sam provozao novo vozilo te poželio vatrogascima da ga što manje koriste.

Novom kamionu su se veoma obradovali vatrogasci, a posebno oni koji su tri decenije u ovom poslu kao što je Zlatan Hadžiabdić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, prenosi Biznis ba. 

„Što se tiče same opreme, nemamo nešto posebno izdvojiti da nam nedostaje. Zaista, u zadnje vrijeme prate se novi trendovi u svim poljima. I kada su sredstva za gašenje u pitanju, gašenje električnih automobila.Trudimo se da pratimo sve trendove i šta se dešava oko nas i uspijevamo odgovoriti situaciji. Ovim novim vozilom smo oduševljeni. To je po svim novim standardima. Dugo smo ga čekali“- priča ovaj vatrogasac. Vatrogasci će uskoro dobiti i vatrogasni Quad pa neće više morati u naprtnjačama nositi vodu kako bi ugasili vatru na nepristupačnom terenu.