AI Crossroads

Forto: Digitalna transformacija je ključna za brži i jednostavniji rad vozača

Autor: Biznis.ba
Forto: Digitalna transformacija je ključna za brži i jednostavniji rad vozača
Foto: Fena

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto rekao je na otvaranju konferencije "AI Crossroads: Shaping the Future of Traffic and Communications" da je digitalna transformacija ključna za brži i jednostavniji rad vozača.

- Prvi smo u regionu koji smo digitalizirali poslovne procese i uspostavili digitalne registre cestovnih prijevoznika, vozila i vozača i stvorili preduvjete za digitalizaciju prometnih dozvola putem savremenog portala, a u cilju povećanja transparentnosti poslovnih procesa. Također, sa Srbijom smo inicijator digitalizacije cjelokupnog procesa izdavanja prometnih dozvola, što je već prihvaćeno i kao projekat započeto u okviru aktivnosti koje provodi Prometna zajednica na regionalnom nivou - istakao je Forto.

Govoreći o digitalnoj transformaciji u sektoru prometa, on je naglasio kako je cilj pružiti podršku razvoju sistema za lakši i brži prelazak granice. Digitalna transformacija u ovoj oblasti je prijeko potrebna i hitna, posebno sa aspekta smanjenja vremena čekanja vozača na graničnim prijelazima, naročito sa EU, prenosi Fena.

- Te aktivnosti provodimo uporedo sa našim zalaganjima za liberalizaciju prometnog tržišta, jer smatramo da bi to doprinijelo našem prometnom sektoru i olakšalo poslovne procese. Naš zajednički konačni cilj jeste da, uz nekoliko klikova, putem informacionog sistema, nadležni organi zemalja provedu postupak i izdaju potrebne dozvole u digitalnom formatu, umjesto višemjesečnih postupanja koje danas imamo u praksi. Osim toga, na konferenciji imamo entuzijaste koji u Sarajevu žele otvoriti institut za vještačku inteligenciju. Trebamo se usmjeriti na ono najbolje u svijetu i ono što prednjači u odnosu na druge i takvi će projekti sigurno imati moju podršku - izjavio je Forto.

Konferenciju je organizirao Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a otvorili su je ministar Forto, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Amel Kosovac i direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.