Skoplje

Forto na sastanku Ministarskog vijeća Prometne zajednice: Moramo sustići region

Autor: Biznis.ba
Forto na sastanku Ministarskog vijeća Prometne zajednice: Moramo sustići region
Foto: Fena

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na posljednjem mjestu od svih šest ekonomija zemalja zapadnog Balkana po stepenu usklađenosti prometne politike sa zakonodavstvom Evropske unije.

- Navedeno usklađivanje je ogroman posao koji nas čeka u procesu pregovora o članstvu u EU. Nema objašnjenja da smo kao država postigli jako nizak stepen usklađenosti sa zakonodavstvom EU u oblasti prometa, a da smo se na ispunjenje tih uvjeta obavezali ratifikacijom Sporazuma o formiranju Prometne zajednice 2018. godine - poručio je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

Dodao je kako je potrebno svu energiju usmjeriti na unutrašnju koordinaciju u Bosni i Hercegovini, kako bismo isporučili rješenja koja će biti primijenjena na svim nivoima vlasti i ubrzati put BiH u Evropsku uniju.

Ulaganja u prometnu infrastrukturu ključ su jačanja regionalne saradnje, ali i evropskih integracija zapadnog Balkana, te su pokretač ekonomije odnosno podizanja standarda građana - poruka je sa današnjeg sastanka Ministarskog vijeća Prometne zajednice održanog u Skoplju, a kojem je prisustvovao ministar Forto, te rukovodstva ministarstava prometa Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Kosova, Grčke, Gruzije, Moldavije i Ukrajine, pod pokroviteljstvom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice.

Ministri su se u okviru Regionalne konferencije o pametnim sistemima obavezali na uvođenje novih tehnologija u cilju unaprjeđenja prvenstveno sigurnosti u prometu i njegovog ubrzanja.

Ministarsko vijeće Prometne zajednice raspravljalo je o napretku zemalja u realizaciji infrastrukturnih projekata na glavnim koridorima TEN-T mreže (evropski koridori), kao i o napretku usklađivanja prometne politike sa zakonodavstvom Evropske unije - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.