BiH

Forto: Poskupljenje plina udar na građane, preduzeća i projekte u KS

Autor: Biznis.ba
Forto: Poskupljenje plina udar na građane, preduzeća i projekte u KS
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da odobri preduzeću BH-Gas povećanje cijene plina u FBiH smatra direktnim udarom na građane, preduzeća i projekte kantonalne vlade.

Forto je danas uputio pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću radi hitnog sastanka i razmatranja svih detalja vezanih za poskupljenje gasa, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

- Ova odluka o poskupljenju je direktni udar na naše planove, ali i udar na kantonalna preduzeća koja želimo da razvijamo i strateški investiramo u njih. Kao reakciju na ove najave, Vlada Kantona Sarajevoće će uskoro održati sjednicu čija će jedina tačka dnevnog reda biti poskupljenje plina, nakon čega će biti doneseni i adekvatni zaključci - poručio je premijer Kantona.

U fokusu kantonalne vlade je, ističe on, zaštita građana kao potrošača, ali i privrednih subjekata na području Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuo premijer KS, strateško opredjeljenje Vlade Sarajevskog kantona je investiranje u kantonalna javna komunalna preduzeća Sarajevogas i Toplane kroz sistem daljinskog grijanja radi unapređenja kvaliteta života u Kantonu s ekološkog aspekta. Cilj je proširenje mreže centralnog grijanja, odnosno priključivanje što većeg broja objekata na gasnu mrežu u Kantonu radi što manjeg korišćenja “prljavih energenata”.

Biznis.ba / FENA