BiH

Foto: Dobre vijesti su tu oko nas, samo ih treba ispričati

Autor: Biznis.ba

ASA Bolnica, sa ciljem da postane mjesto izvrsnosti u svim segmentima djelovanja, posebnu pažnju poklanja saradnji sa medijima i njihovom osnaživanju i edukaciji, a prvi korak na tom putu je Media Day - jednodnevni trening pod nazivom: Principi konstruktivnog novinarstva - kako efektivno izvještavati o temama zdravlja i zdravstva, koji je održan 19. septembra u Sarajevu.

Radionicu za novinare na temu važnosti konstruktivnog novinarstva u medijskoj sferi držala je sjajna prof. Petra Kovačević, freelance novinarka i producentica iz Zagreba, koja ima višegodišnje iskustvo i znanje u oblasti konstruktivnog novinarstva.

“Mi smo baždareni na negativno, a dobre vijesti su tu oko nas, samo ih treba ispričati”, ističe Petra Kovačević i dodaje da je “konstruktivno novinarstvo način da se novinarstvo učini
boljim”.

Kovačević, osim što je novinarka, je i redovna asistentica u nastavi i istraživanju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju, te trenerica novinarstva i konstruktivnih rješenja.

U vrijeme kada novinarstvo kao profesija nailazi na mnoge predrasude javnosti, a novinari kao profesionalci nailaze na izazove u polju izvještavanja, konstantna edukacija, informisanje i usavršavanje nikada nisu bili važniji.

Tokom radionice pridružili su se i vodeći ljekari ASA Bolnice: doc.dr. Roland Fasol, medicinski direktor i doc. dr. Azur Tulumović, šef Odjela ginekologije i član Uprave ASA Bolnice.

Pored njih na radionici je bila prisutna i doc. dr Daria Ler, direktorica ASA Instituta, koja je govorila o planovima i radu u ovoj ustanovi.

Doktor Tulumović, šef Odjela ginekologije, je kroz razgovor sa novinarima kazao kako će ASA bolnica biti "bolnica bez boli", te će u njoj trudnicama i porodiljama koje odaberu usluge ove ustanove, biti ponuđeno više opcija bezbolnog poroda kao i pratnja člana porodice ili partnera tokom poroda.

Zanimljiv razgovor novinari su vodili i sa dr. Rolandom Fasolom, koji je specijalizirani akademski opšti i kardiovaskularni hirurg sa bogatim iskustvom u razvoju, upravljanju i organizaciji specijaliziranih visokotehnoloških bolnica u svijetu sa fokusom na izgradnju medicinskih timova, uspostavljanje funkcionalnih kliničkih usluga, digitalizaciju, osiguranje kvalitete i implementaciju standarda kliničkog upravljanja po najvišim standardima.

Njegov prethodni projekat bio je u Kini gdje je pokrenuo veliku bolnicu sa kapacitetom više od hiljadu kreveta u saradnji sa Univerzitetom u Los Angelesu, ali je projekat ASA bolnice u Sarajevu, kako sam kaže, nešto drugačije.

- Došao sam ovdje da dam svoj doprinos naporima za otvaranje novog poglavlja u bosanskohercegovačkom zdravstvu i naš će zadatak biti spojiti kvalitet i iskustvo kako bi pružili jedno potpuno novo iskustvo za pacijente u Sarajevu te ga učinili dostupnim svim građanima BiH - istakao je doc. dr. Fasol.

Doc. dr. Fasol je istakao toplinu ljudi u Bosni i Hercegovini, ali je i primijetio da ima jako mnogo pušača u našoj zemlji.

"Čini mi se da ovdje svi konzumiraju cigarete" kazao je doktor Fasol, koji je sagovornicima iz medija savjetovao napuštanje te štetne navike i vođenje zdravog načina života, uz mnogo tjelesnih aktivnosti, zdrave ishrane uz što manje šećera za zdravlje srca i cijelog organizma.

Ljekari i novinari su kroz praktične vježbe otvorili brojne druge teme kako bi medijima na kreativan način približili oblast zdravlja i zdravstva.

Bila je ovo prilika za ugodno druženje i razmjenu bogatog iskustva stručnjaka sa obje strane.

Biznis.ba