BiH

Foto: Posjetili smo urbanu tržnicu u banjalučkoj Novoj Varoši

Autor: Biznis.ba

Modernizacija poljoprivredne proizvodnje, uvođenje inovacija, otvaranje radnih mjesta, bolja prodaja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, te unaprijeđena higijena i bezbjednost hrane samo su neke od prednosti „urbanih tržnica“ koje je prije sedam dana u Banjoj Luci otvorio ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

“Urbana tržnica“ u Novoj Varoši uspješno nastavlja s prodajom i povećava broj zadovoljnih kupaca. Tamo su trenutno dva kontejnera, a jedan kontejner dijele dva trgovca koji u svojoj ponudi nude svježe povrće, orašaste plodove, jaja, mlijeko i mliječne prozvode, med, propolis, prirodne sokove i još mnogo drugih zdravih namirnica.

Trgovci su izrazito zadovoljni prodajom u proteklim danima, te vjeruju da će ako prodaja bude nastavljana na ovaj način, nastaviti zakupljivati kontejnere i nakon godinu dana, kada im istekne planirano vrijeme besplatnog zakupa.

„Drago nam je što je baš u našem naselju urađen jedan ovakav projekat i da mi, stariji stanovnici ovog kraja, imamo mogućnost da u blizini svog doma kupimo svježe namirnice“, rekao je za Vijesti.ba jedan stanovnik banjalučke Nove Varoši.

Za projekat je izdvojeno oko 300.000 KM, koji grad Banjaluka, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češkom razvojnom agencijom (CzDA) realizuje s ciljem da se domaći proizvođači

podstaknu da nastave sa proizvodnjom, a građani sa zdravim načinom života.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković istakao je da osim tržnice u Novoj Varoši, projekat planira da se u skorije vrijeme realizuje i u naseljima Boriku, Obilićevu, Lazarevu i Starčevici.

(Biznis.ba)