Jaka institucija

Francuska agencija otvara Ured u BiH: U fokusu privatni sektor

Autor: Biznis.ba
Francuska agencija otvara Ured u BiH: U fokusu privatni sektor
Foto: Biznis.ba

Delegacija Ambasade Francuske u BiH, koju je predvodio ambasador François Delmas, kao i Francuske razvojne agencije (AFD) posjetila je jučer premijera KS Nihada Uka.

Predstavnici AFD-a su upoznali Uka o planu uspostavljanja Ureda ove razvojne agencije u Sarajevu. Iskazan je interes za saradnju u infrastrukturnim projektima, kao i projektima vezanim za upravljanje otpadom, obnovljivu energiju i transport. Kao potencijalna oblast za saradnju spomenuta je i turistička zona Igmana i Bjelašnice, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

AFD je u posljednje četiri godine uložio milijardu eura u šest zemalja regiona, a 2019. godine otvorila je regionalni ured u Srbiji nadležan za cijeli Zapadni Balkan.

AFD grupacija provodi francusku politiku razvoja i međunarodne solidarnosti, a čine ja AFD, zadužen za finansiranje javnog sektora i NVO-a, Proparco za finansiranje privatnog sektora i Expertise France, agencije za tehničku saradnju, finansira, podržava i ubrzava tranziciju ka skladnijem i otpornijem svijetu.

Francuska agencija za razvoj i njena podružnica trebale bi, u BiH, biti specijalizirane za finansiranje i razvoj privatnog sektora u našoj državi.

Grupacija AFD, kao industrijska i trgovinska javna ustanova, formirana je radi podrške ekonomskog rasta i učestvuje u zaštiti svjetskih javnih dobara u zemljama u razvoju , zemljama u ubrzanom razvoju i na francuskim prekomorskim teritorijama. Nalazi se pod nadzorom Ministarstva Evrope i vanjskih poslova Francuske, Ministarstva ekonomije i finansija, Ministarstva za prekomorske teritorije Francuske i Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Prevashodno djeluje u okviru prioritetnog investicionog programa zemlje domaćina putem subvencija, dugoročnih zajmova i garancija datih državama, lokalnim samoupravama, javnim i privatnim finansijskim institucijama i firmama, ili u okviru učešća u kapitalu u privrednim društvima koja posluju u zonama djelovanja AFD-a. Također nudi konsultantske usluge, obuke i tehničku pomoć.

Proparco je kao kompanija osnovan 1977. godine u skladu sa zakonima Republike Francuske i ima za glavni cilj da promovira privatna ulaganja u zemlje u razvoju i u zemlje u ubrzanom razvoju u oblasti ekonomskog razvoja, održivog razvoja i ispunjen ja ciljeva održivog razvoja. Nudi čitav spektar finansijskih instrumenata kako bi se zadovoljile specifične potrebe privatnih investitora u zemljama u razvoju, zajmove, kapital, garancije.

Proparco postupa isključivo kada nijedna druga lokalna finansijska institucija nije u mogućnosti da ponudi slične financijske proizvode i usluge, ili kada lokalne finasijske institucije imaju potrebu za dodatnom pomoći kako bi osigurale financiranje.