Sarajevo

FUZIP i Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja o unapređenju konkurentnosti domaćih proizvoda

Autor: Biznis.ba
FUZIP i Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja o unapređenju konkurentnosti domaćih proizvoda
Foto: Biznis.ba

Danas je u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu održan sastanak rukovodstava Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja (UZZB BiH).

Direktorica FUZIP Ivana Prvulović i direktor  UZZB BiH Predrag Jović razmijenili su informacije o problematici uvoza i izvoza  bilja i biljnih proizvoda u kontekstu inspekcijskih nadzora koje provode fitosanitarne inspekcije u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, kao i zahtjeva EU u ovoj oblasti.

Istaknut je značaj djelovanja svih nadležnih organa u pravcu unapređenja uslova za povećanje konkurentnosti domaćih proizvoda putem omogućavanja lakšeg izvoza na  strana tržišta i prilagođavanja regulatornog okvira za vršenje inspekcijskog nadzora bilja i biljnih proizvoda pri uvozu.

Na inicijalnom sastanku novih rukovodstava dogovorena je saradnja na projektima i zajednički rad na unapređenju formalnih i operativnih uslova za rad fitosanitarnih inspekcija u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su također prisustovali Adela Vileš-Bektaš, zamjenica direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Mehmed Čeligija, glavni federalni poljoprivredni inspektor,  Merima Tanović, pomoćnica direktorice i Ivana Jusufbegović, stručna saradnica u Kabinetu direktorice Federalne uprave za inspekcijske poslove.