BiH

Ganić - Guliyev: Proširiti i jačati saradnju u oblasti ekonomije

Autor: Biznis.ba
Ganić - Guliyev: Proširiti i jačati saradnju u oblasti ekonomije

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić razgovarao je danas u svom uredu sa šefom diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini Elnurom A. Guliyevim, a sagovornici su zaključili da Bosna i Hercegovina i Republika Azerbejdžan imaju dobru saradnju, posebice u oblasti kulture, ali ju je potrebno proširiti i jačati u oblasti ekonomije.

Konzul Guliyev je uputio poziv premijeru Ganiću da političko-privredna delegacija Zeničko-dobojskog kantona posjeti Baku, kada bi se razmotrile mogućnosti saradnje u oblasti metaloprerade, drvoprerade i tekstilne industrije, podsjećajući da su u azerbejdžanskoj prijestolnici već boravile delegacije općina Travnik i Olovo.

- U fokusu naše diplomatske misije su ekonomski odnosi, sport, kultura i humanitarne aktivnosti i na ovim poljima želimo jačati saradnju i odnose sa Bosnom i Hercegovinom - kazao je konzul Guliyev, podsjećajući da je kapital iz Azerbejdžana već prisutan u BiH kroz ulaganja u Doboju i Srebrenici, a kompanije iz te zemlje bit će angažirane na izgradnji autoputeva u BiH.

Ganić je podržao ideju o povezivanju privrednika i jačanju ekonomske saradnje, a prvi korak u tom pravcu bi bila upravo posjeta glavnom gradu Azerbejdžana.

- Želimo poduzeti konkretne korake i nadam se da će Azerbejdžan i BiH, a samim tim i Zeničko-dobojski kanton, u narednom periodu proširiti saradnju i unaprijediti međusobne odnose, na zadovoljstvo građana dvije zemlje - kazao je Ganić.

Prijemu je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, koji je ukazao na mogućnost uspostave saradnje između pravnih fakulteta u Zenici i Bakuu, s obzirom na to da BiH i Azerbejdžan od 2012. godine imaju potpisan sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Biznis.ba / FENA