BiH

Gazprom traži od Energoinvesta otplatu ratnog duga za gas

Autor: Biznis.ba
Gazprom traži od Energoinvesta otplatu ratnog duga za gas

Ruska kompanija Gazprom zatražila je od sarajevske firme Energoinvest da nastavi s otplatom ratnog duga za isporuku gasa, a koji iznosi oko 100 miliona konvertibilnih maraka, prenosi list Dnevni avaz.

U dopisu Energoinvestu ruska kompanija predlaže da najveći dio duga na sebe preuzmu građani, i to isključivo iz Federacije, odnosno, kako kažu, Vlada FBiH bi trebalo da prihvati da se građanima do 2023. godine na račune za gas dodaje 8,55 KM koje bi išle na otplatu tog dugovanja.

“‘Gasprom’ zahtijeva da se do 2023. godine od građana naplaćuje više od osam KM, a sve jer je vlast potrošila novac koji su u ‘Gaspromu’ očekivali. Takođe, bitno je istaći da će više iznose na računima dobivati samo građani Federacije BiH, jer Republika Srpska ne priznaje ratni dug. Pismo je dostavljeno ‘Energoinvestu’, koji vodi ratni dug za plin i oni nemaju druge opcije nego da prihvate uslove ‘Gasproma’, jer neprihvatanje bi izazvalo mnogo veće posljedice. Ovo za sada kriju, jer vlast ne želi da se za ovu priču zna prije izbora”, kazao je izvor lista.

Pismo je dostavljeno Energoinvestu koji, inače, vodi ratni dug za gas i oni nemaju druge opcije već da prihvate uslove Gasproma, jer bi u protivnom posljedice bile mnogo veće, ocjenjuje Dnevni avaz.

Biznis.ba