BiH

Gdje se nalaze najveći rudnici zlata?

Autor: Biznis.ba
Gdje se nalaze najveći rudnici zlata?

U proteklih deset godina količina zlata kontinuirano prelazi 3.000 tona godišnje. U 2022. godini iznosio je 3. 611 tona, što je do sada premašilo samo rekordnu 2018. godinu, kada je otkopano 3.652,6 tona plemenitog metala.

Prenosimo analizu Faris Marukić sa Politicki.ba. 

Najbolje procjene koje su trenutno dostupne sugerira da je kroz historiju iskopano oko 208.874 tone zlata, od čega je oko dvije trećine iskopano od 1950. godine.  Kada bi se svaki gram ovog zlata stavila jedna pored druge, rezultujuća kocka čistog zlata imala bi samo oko 22 metra sa svake strane.

U proteklih deset godina količina zlata kontinuirano prelazi 3.000 tona godišnje. U 2022. godini iznosio je 3. 611 tona, što je do sada premašilo samo rekordnu 2018. godinu, kada je otkopano 3.652,6 tona plemenitog metala. Kina je 2007. godine zamijenila Južnu Afriku kao zemlja koja najviše proizvodi zlato i od tada je ostala neprikosnoveni svjetski šampion u proizvodnji zlata iz rudnika, s proizvodnjom do 400 tona godišnje( 372 tone u 2022. godini) . Međutim, pretpostavka da Kina ima i najproduktivnije rudnike zlata je pogrešna. Pet najvećih svjetskih rudnika zlata nalazi se negdje drugo.

Rudnički kompleks Grasberg, Indonezija

Smješten u indonezijskoj provinciji Zapadna Nova Gvineja u "vatrenom prstenu" Tihog okeana, Grasberg je veliki rudnik koji se nalazi na izuzetno velikoj nadmorskoj visini od 4.270 metara. Do prije nekoliko godina, Grasberg je čak bio na vrhu liste najproduktivnijih svjetskih rudnika zlata. Pod rukovodstvom Freeport McMoran Copper & Gold rudarske grupe zajedno sa indonezijskom vladom i grupom Rio Tinto, otvoreni kopovi i podzemni rudnici prvenstveno vade bakar, a zlato tek sekundarno. Ipak, 2020. godine u Grasbergu je iskopano 26,4 tone zlata, što je rudarski kompleks svrstalo na peto mjesto među rudnicima zlata s najvećim prinosom.

Na osnovu procijenjenih preostalih zlatnih rezervi u ležištu, rudnik će vjerovatno zadržati ili čak poboljšati svoju poziciju među prvih 5 na svijetu još dugo vremena. Stručnjaci vjeruju da ležište, koje je 1936. otkrio holandski geolog Jean-Jacques Dozy, još uvijek sadrži do 880 tona zlata za eksploataciju.

Pueblo Viejo, Dominikanska Republika

Smješten oko 100 kilometara od dominikanskog glavnog grada Santo Dominga u provinciji Sanchez Ramirez, profesionalna eksploatacija rudnika Pueblo Viejo započela je 1975. godine. Smatra se najproduktivnijim rudnikom zlata u Latinskoj Americi. Prvih decenija, površinski kop je vodila dominikanska rudarska kompanija Rosario Dominicana, koja je napustila rudnik 1999. godine pod pritiskom cijena tada slabijih cijena zlata i srebra uz sve teže uslove vađenja. Rudnik zlata je mirovao 13 godina.

Ugovor za dalji razvoj i eksploataciju rudnika Pueblo Viejo dodijeljen je 2012. godine zajedničkom ulaganju dva najveća svjetska proizvođača zlata: kanadske rudarske kompanije Barrick Gold sa 17.500 zaposlenih i tržišnom vrijednošću od 36 milijardi eura i SAD-a. kompanija Newmont Goldcorp, koja zapošljava 16.400 ljudi i ima tržišnu vrijednosti 37,6 milijardi eura. Barrick Gold drži 60 posto dionica rudnika, GoldCorp drži 40 posto. Obim proizvodnje zlata u 2020. iznosio je 28 tona, da bi se povećao na 30,6 tona u 2021. – količine koje će se pokazati neodrživim na dugi rok.

Olimpiada -Rusija

Smješten u Krasnojarskom kraju u centralnom Sibiru, rudnik zlata Olimpiada je najproduktivniji rudnik operatera Polyus, daleko najveće ruske rudarske grupe, koja je ujedno jedna od pet najvećih na svijetu. U rudniku je 2020. godine izvađeno dobrih 37 tona zlata, a 2021. 43,2 tone. Tri rafinerije rade punim kapacitetom na preradi zlata iskopanog na Olimpijadi, koje se isključivo vadi na otvorenom kopu. Rudnik posjeduje 1.360 tona zlata koje se može iskopavati u budućnosti, što Olimpiadu čini jednim od rudnika zlata s najvećim rezervama, pa će u funkciji biti još dugo vremena.

Rudnik zlata Carlin, Nevada, SAD

Rudnik zlata Carlin u Nevadi počeo je s radom 1965. godine. Koncept ležišta zlata tipa Carlin nazvan je po rudniku. Jednostavnije rečeno, su mala ležišta u kojima su čestice plemenitog metala vezane u karbonatnoj stijeni, koja se naziva i “ nevidljivo zlato”. Ležišta ovog tipa uglavnom se nalaze u Nevadi i Utahu, a oznaka “Carlin-type” ubrzo je primijenjena i na druge rudnike zlata u regiji.

Originalni rudnik zlata Carlin dao je punu 51 tonu zlata u 2020. godini, a tek nešto manje u 2021. godini na 49,2 tone. Vlasnik Newport Mining Company procjenjuje rezerve rudnika Carlin na oko 120 tona nakon više od 50 godina aktivnog rudarenja. Čak i ako prvobitni rudnik Carlin prestane s radom u doglednoj budućnosti, eksploatacija zlata u regionu će se nastaviti nesmetano u raznim rudnicima tipa Carlin. U tu svrhu, dvije rudarske grupe Newport Mining Company i Barrick Gold pokrenule su zajedničko ulaganje 2019. godine, u kojem Barrick Gold nastavlja voditi proizvodnju zlata u Nevadi s većinskim udjelom od 61,5 posto.

Kompleks zlata Nevada stvoren u zajedničkom pothvatu uključuje originalni rudnik zlata Carlin, kao i dva rudnika tipa Carlin “Goldstrike” i “Cortez”. Zajedno, oni predstavljaju najproduktivniji rudarski kompleks na svijetu s proizvodnjom od 115,8 tona u 2021. godine.

Rudnik Muruntau, Uzbekistan

Pušten u rad 1967. godine, rudnik zlata Muruntau nalazi se oko 300 kilometara zapadno od glavnog grada Uzbekistana Taškenta u šljunčanoj i pješčanoj pustinji Kysylkum u Uzbekistanu. Prošlo je devet godina od otkrića nalazišta zlata 1958. godine do početka eksploatacije, koja od tada radi bez prekida. Na prvi pogled, dimenzije površinskog rudnika Muruntau su upečatljive: krater nastao vađenjem se proteže 3.500 x 2.500 metara u prečniku, na otprilike 600 metara dubine.

Proizvodnja rudnika Muruntau iznosila je preko 51 tone u 2010. godini, povećana na više od 62 tone do 2020. i 82 tone u 2021. godini. Procijenjene preostale rezerve zlata za eksploataciju na početku 2022. iznose oko 4.000 tona, što bi još uvijek trebalo osigurati Muruntau  prvo mjesto na listi najproduktivnijih svjetskih rudnika zlata u doglednoj budućnosti. Ove brojke su zasnovane na informacijama državnog operatera, Navoi Mining & Metallurgy Kombinat. U prošlosti, uzbekistanska vlada nije bila baš transparentna u pogledu informacija o preostalim nalazištima zlata u rudniku.

(Biznis.ba)