tradicionalna manifestacija

Goražde domaćin 18. sajma meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom"

Autor: Biznis.ba
Goražde domaćin 18. sajma meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom"
Foto: Arhiv/Vijesti.ba

U Goraždu je danas počela 18. tradicionalna manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom“, a organizator je Udruženje uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja BPK "Facelija“ Goražde.

Sajam koji godinama okuplja pčelare iz BiH i regije ovoga puta organiziran je simbolično na 20. maj, Svjetski dan pčela, a pored izložbeno-prodajnog dijela na Trgu branilaca grada, dvodnevni događaj bit će i u znaku stručnih edukacija te izložbe umjetničkih djela, ali i fotografija.

- Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pčela je 'Pčela u saradnji s mladima' kojom se naglašava važnost uključivanja mladih u pčelarstvo i napore za očuvanje oprašivača, prepoznajući ih kao buduće upravitelje našeg okoliša. Za pčele se nerijetko kaže da su jedan od nosivih stubova života na Zemlji - pojasnio je predsjednik udruženja “Facelija“ Rehad Deljo.

Dodao je da se organizacijom ovakvih i sličnih manifestacija nastoji skrenuti pažnja na važnost, ali i probleme u ovoj oblasti te da se nastoje okupiti svi one koji njeguju, promovišu i organizuju proizvodnju tradicionalnih proizvoda na području BiH i šire.

-Suština programa je podrška povezivanju sa tržištem, podizanje kvalitete i konkurentnosti naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Ujedno, nastojimo skrenuti pažnju ili otkloniti dio problema koji su danas prisutni u poljoprivredi, a tiču se uzgoja, sakupljanja, prerade i prodaje kako ljekovitog, medonosnog, aromatičnog bilja tako i meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi tog bilja odnosno meda – kazao je Deljo, a prenosi Fena.

Naglasio je da se posjetiocima sajma na ovaj način pruža prilika da nabave najkvalitetnije, kontrolisane, higijenski ispravne pčelinje proizvode, sa željom da im to bude dodatak ishrani a ne lijek.

Manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom“ završava sutra, a organizatori su novo druženje pčelara, uz mnoštvo kvalitetnih pčelinjih proizvoda, najavili već za septembar ove godine.