BiH

Goražde: Počinje realizacija projekata vrijednih oko 400.000 KM

Autor: Biznis.ba
Goražde: Počinje realizacija projekata vrijednih oko 400.000 KM

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i predstavnici firmi „Okac“ i „Kaja Company“ danas su potpisali ugovore o realizaciji dva značajna projekta. Riječ je o izgradnji sistema vodosnabdijevanja naselja Gornje Bare i završetku kanalizacionog sistema u naselju Bogušići.

Vrijednost ugovora koji se odnosi na izgradnju sistema vodosnabdijevanja naselja Gornje Bare iznosi 228.571,28 KM, dok je vrijednost ugovora o izgradnji kanalizacije u naselju Bogušići 166.587,84 KM. Rok za završetak radova na oba projekta je 90 dana.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da na području grada još uvijek ima problema s vodosnabdijevanjem u pojedinim mjesnim zajednicama.

„Jedan od prioriteta bio je rješavanje problema u vodosandbijevanju naselja Gornje Bare, i drago mi je da će se ovim projektom građanima u ovom naselju riješiti dugogodišnji problem. Aplicirali smo sa ovim projektom prema Vladi BPK-a i mi od svojih sredstava smo sufinasirali, te proveli potrebnu proceduru i želimo da završimo taj projekat. Očekuju nas i projekti rješavanja problema vodosnadbijevanja naselja Budići, Gornji Vinarići, zatim Baćci, Gornji Obarak kao i krak prema Osanici i naselju Crkvine“ - pojasnio je Ramović.

Dodao je da se projekat izgradnje fekalne kanalizacije u naselju Bogušići realizuje u saradnji s Vladom Češke koja sufinasira ovaj projekat sa 50 posto, a projekat je vrijedan oko 400.000 KM.

„Znači po 200.000 KM invetsiramo s jedne i druge strane. Ugovor koji smo danas potpisali odnosi se na drugu fazu, gdje će svi građani moći da se priključe na ovaj kanalizacioni sistem i onda ide aktiviranje prečistača i kolektor koji je već izgrađen na području mjesne zajednice Bogušići. Ovo je vrlo važan projekat, jer mogu tako reći da je ovo za nas test obzirom da Vlada Češke planira da ulaže oko 5 miliona KM za izgradnju kolektora otpadnih voda s prečistačem na lokalitetu Vitkovići-Goražde-Novo Goražde'' - kazao je gradonačelnik Goražda.

Biznis.ba / FENA