BiH

Gordić: Ulagati u modernizaciju postojeće infrastrukture Jahorine

Autor: Biznis.ba
Gordić: Ulagati u modernizaciju postojeće infrastrukture Jahorine

Predstavnik Olimpijskog (OC) "Jahorina" Igor Gordić pozvao je strane investitore da ulažu u modernizaciju infrastrukture Jahorine, posebno u izgradnju vertikalnog transporta i skijaških staza.

Na sesiji "Investiranje u BiH - investicije u profitabilne projekte", koja se održava u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu, Gordić je istakao da BiH ima resurse, ogroman prirodni potencijal i radnu snagu punu znanja, zbog čega ima i konkurentnu prednost u odnosu na druge zemlje.

"Ovoj zemlji su potrebna vaša ulaganja da bi kapitalizovala svoj potencijal i resurse. BiH ima potencijalni rast od 10 odsto u ovoj oblasti i projekcije su da će se tako i nastaviti. Od 2010. godine imamo stabilan priliv turista, a svake godine taj broj se povećava od pet do 10 odsto", napomenuo je Gordić.

On je učesnicima sesije objasnio na koji način je Olimpijski centar "Jahorina" iskoristio svoj potencijal i prošlu godinu obilježio kao najuspješniju godinu ove kompanije.

"Olimpijski centar ima iskustvo, jer je BiH 1984. godine bila domaćin olimpijskih igara. Naša radna snaga je već naviknuta da ugostimo posjetioce Jahorine i problem sa radnom snagom nemamo", rekao je Gordić.

On je ocijenio da je najveći problem kako modernizovati i unaprijediti postojeću infrastrukturu.

"Naša kompanija je prije dvije godine uložila u tehnologiju i najmoderniji skijaški sistem kako bi se omogućilo turistima 120 dana skijanja godišnje", napomenuo je Gordić.

Gordić je naveo da su na Jahorini prošle godine bila 144 skijaška dana, te da je od 29. novembra prošle godine, kada je otvorena sezona, ostvaren prihod od 7,8 milijardi KM, što je povećanje od 170 odsto na raniji period.

"Mi smo potpisali sporazum sa Slovenijom i Crnom Gorom i ovo je onaj dio koji podrazumijeva integraciju sa državama u regiji kako bismo postigli najbolju moguću ponudu", dodao je Gordić.

On je istakao potrebu ulaganja u BiH, koja je postala velika turistička destinacija, jer ima potencijale kakve druge zemlje nemaju.

"Za investitore je bitno da imaju najbolji povrat uz najmanji rizik. Rizika za ulaganje u BiH nema, što pokazuje i sve veći broj turista", poručio je Gordić.

Biznis.ba / NN