BiH

Govedarica: Novac od akciza zarobljen jer HDZ traži veći procenat

Autor: Biznis.ba
Govedarica: Novac od akciza zarobljen jer HDZ traži veći procenat
Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica oglasio se povodom poslednje izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o akcizama i visini PDV-a u Republici Srpskoj. Reakciju predsjednika SDS-a prenosimo u cjelini:

„Čudi me kako predsjednik SNSD-a Milorad Dodik opstrukcijama može nazivati odbranu interesa građana, koji su jasno stavili do znanja da ni oni ni privreda ne mogu da podnesu previsoku i vještački podignutu cijenu goriva?

Ovo nije prvi put da se novi i veći nameti pravdaju izgradnjom auto-puta, čije cijene neprestano rastu, pa su neke dionice na kraju bile višestruko skuplje od prvobitno planiranog. To je dokaz da građani ne plaćaju ovim svoje puteve već tuđe interese, i Srpska demokratska stranka namjerava da toj praksi stane u kraj. Novac se mora vratiti građanima i nameti se moraju vratiti na razuman nivo.

Mi ćemo rado Dodika upoznati sa svim podacima o ubiranju akciza i putarina koje jasno govore da su sredstva za izgradnju autoputeva zloupotrebljavana. Zaista ne vidimo svrhu poslednjih nameta kada tih 220 miliona, koliko je na ime putarina za puteve i autoputeve ubrano od početka godine, stoje zarobljeno na računima jer strateški partner SNSD-a – HDZ traži da veći procenat pripadne Federaciji.  Dakle, građani Republike Srpske iz svog džepa treba da povezuju Hrvate iz Srednje Bosne sa onim u Mostaru, i skraćuju put između Splita i Mostara.

Od 2006. do danas, na ime putarina za izgradnju autoputeva, Srpska je dobila 470 miliona KM, plus 920 miliona za puteve i tome dodajte milijardu KM kredita za autoputeve. Za 2,4 milijarde mogli smo pozlatiti svaki put u Srpskoj. U istom periodu, od akciza na naftu i naftne derivate smo dobili 1,8 milijardi KM. Dakle, 4,2 milijarde je, prema Dodiku, potrošeno za 72 kilometra autoputa u Srpskoj. Za taj novac se moglo napraviti 300 kilometara autoputeva.

Neumjesno je to što predsjednik Republike Milorad Dodik pokušava obmanuti javnost  kako je ovdje stopa PDV-a niža nego u regionu jer to jednostavno nije tačno. I Srbija i Hrvatska imaju diferenciranu stopu PDV-a, prilagođenu siromašnom stanovništvu. Tako su u Srbiji osnovne životne namirnice, uključujući hljeb, meso, ulje, lijekove, udžbenike, računare, ogrevno drvo i gorivo, oporezovani sa 10 odsto, a u Hrvatskoj sa pet odsto. Zašto se tu ne ugledamo na Srbiju i Hrvatsku?“

Biznis.ba