BiH

Građani Sarajeva čekaju odluku o smanjenju cijena plina, Vlada poručuje da će biti subvencije

Autor: Biznis.ba
Građani Sarajeva čekaju odluku o smanjenju cijena plina, Vlada poručuje da će biti subvencije

Nadzorni odbor BH-Gasa usvojio je na posljednjoj sjednici odluku da će veleprodajna cijena prirodnog gasa biti manja za 8,59 posto. Očekuje se da bi zbog ove odluke i cijena gasa za domaćinstva mogla biti manja, ali odluka još nije donesena.

Kako su nam rekli iz Sarajevogasa, još uvijek nisu dobili zvanično obavještenje iz BH-Gasa kada je u pitanju promjena nabavne cijene prirodnog gasa.

Odluka Vlade KS o subvencioniranju građana KS koji se griju na plin i putem Toplana na snazi do 31. decembra ove godine. Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić kazao je kako će učiniti sve i da i u 2020. godini zaštite potrošače od “udara na kućni budžet”.

“Nakon što budemo dobili zvaničnu potvrdu nove cijene napravit ćemo naše interne procjene. Iznos od 2,5 miliona KM za iduću godinu je još uvijek u formi nacrta. Kao što znate, i preduzeća su dobila zadatak da pronađu unutrašnje rezerve. Nakon konačnog usvajanja budžeta imat ćemo zvaničan stav”, rekao je Mandić.

Istakao je da su sada čelnici resornog federalnog ministarstva, kao i BH-Gasa donijeli odluku bez prethodnih konsultacija sa najvećim potrošačima prirodnog gasa, a to je Kanton Sarajevo.

Nadzorni odbor BH-Gasa 29. novembra je na sjednici usvojio odluku da od 1. januara 2020. cijena za distrubutivne kompanije iznosi 585 KM/1000 Sm3. Ta cijena u odnosu na važeću cijenu gasa (640 KM/1000 Sm3) predstavlja smanjenje od 8,59 posto. Ovim su ispunili zahtjev resornog ministra Nermina Džindića da čim budu stečeni uslovi za korekciju cijene prirodnog gasa ona bude i korigovana.

Podsjetimo, plin je poskupio za 29,29 posto od 1. maja ove godine. Iz Vlade FBiH tada je saopćeno kako je odluka donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo te strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS potpisalo je 2. oktobra sporazum sa “Sarajevogasom” kojim su se obavezali da će snositi troškove nastale povećanjem cijene gasa, tako da građani KS nisu osjetili poskupljenje plina.

Biznis.ba / Klix.ba