Foto/Video

Gradnja XII transverzale: Radova nema, odgovornosti se prebacuju

Autor: Biznis.ba
Foto: Vijesti.ba

Jedna od saobraćajem najopterećenijih dionica u Kantonu Sarajevo koja povezuje Stupsku petlju, odnosno Sarajevsku zaobilaznicu i Međunarodni aerodrom Sarajevo, još zadugo neće biti rasterećena svakodnevnih gužvi.

Ovaj zaključak se može izvući iz odgovora koji su, na upit Vijesti.ba o realizaciji Projekta izgradnje XII transverzale, dali iz JP Cesta Federacije BIH. Radi se o saobraćajnici dužine samo 1,5 kilometara, koja se planira već 13 godina.

Iz Ceste FBiH za naš portal kažu da je ovo preduzeće izradilo “Idejni projekat koji je usaglašen sa postojećim Prostornim planom i dobilo pozitivno stručno mišljenje Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo”.

“Nakon dobijanja Urbanističke saglasnosti od Općine Novi Grad (27.12.2023.) za dio saobraćajnice XII transverzale od P61-P80 koja se prostire na predmetnoj općini, radi se detaljan Glavni projekat i Elaborat eksproprijacije, u skladu sa Prostornim planom Kantona Sarajevo i zahtjevima lokalne zajednice u pogledu regulacije lokalnih saobraćajnica”, navode iz Cesta FBiH.

Dodaju da je prije više od godinu dana, “30.5.2023. godine predat Zahtjev za dobijanje urbanističke saglasnosti i u Općinu Ilidža, za dionicu od Stupske petlje do P61”.

“Treba imati na umu da se kompletna saobraćajnica nalazi na dijelu gdje se presijecaju dvije navedene općine. Općina Ilidža ima primjedbe na projektansko rješenje i traži izmjenu postojeće planske dokumentacije”, navode iz Cesta FBIH.

S druge strane, iz Općine Ilidža ističu da je XII transverzala izuzetno važan projekt, ali da im je “prevažno da u sklopu tog projekta imaju nabolja rješenja za Stupsku i Kasindolsku ulicu”.

Nedavno je načelnik Ilidže Nermin Muzur na ovu temu rezgovarao sa ministrom saobraćaja i komunikacija BiH Edinom Fortom i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov. Muzur ističe da je ova izgradnja važna, kako za razvoj Ilidže, tako i Kantona Sarajevo.

Na pitanje koliko će građani KS još čekati na ovih 1,5 kilometara moderne ceste, iz JP Cesta FBiH kažu da je “pitanje rokova i plana izgradnje veoma kompleksno budući da ista ovisi o drugim sudionicima, u prvom redu lokalnoj zajednici u kontekstu dobijanja saglasnosti te Vladi FBiH i Kantona Sarajevo u smislu osiguranja finansijskih sredstava”.

“O rokovima završetka ovog projekta možemo govoriti tek kada se ispune svi prethodno pomenuti preduslovi”, navode iz Cesta FBiH.

A dok nadležni “ispunjavaju preduslove“, glavni grad BIH na ovom dijelu ostaće zaglavljen u nepodnošljivim gužvama, a svi oni koji prolaze ovom dionicom, od građana do turista svjedočiće ruglu grada i oličenju bezakonja u vidu prljavih, oskudnih i prašnjavih štandova na Stupskoj pijaci.