podrška u razmjeni informacija

Gradu Lukavcu odobren stalni pristup podacima putem web servisa IDDEEA-e BiH

Autor: Biznis.ba
Gradu Lukavcu odobren stalni pristup podacima putem web servisa IDDEEA-e BiH
Foto: Fena

Grad Lukavac i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) potpisali su Rješenje o stalnom pristupu podacima putem web servisa Agencije.

Tim Rješenjem je Gradu Lukavcu odobren stalni pristup podacima iz evidencija o prebivalištu i boravištu koje vodi i tehnički održava IDDEEA BiH radi obavljanja zakonom definisanih nadležnosti, a u skladu sa važećim zakonima.

Grad će sada direktno pristupati ovim evidencijama te neće biti potrebe da od svojih građana traže tzv. CIPS potvrdu, odnosno potvrdu o mjestu prebivališta i slične dokumente, koje su nepotrebno usporavale administrativne procedure, prenosi Fena.

Ta inicijativa pokazuje spremnost Grada Lukavca u pružanju podrške privredi i fizičkim licima, te stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje. Na ovaj način Agencija pruža podršku u sigurnoj razmjeni informacija između različitih nivoa vlasti što doprinosi ispunjenju jednog od 14 EU prioriteta postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu u pogledu unaprjeđenja institucionalnog okvira a i cilja 1 EU Digitalne strategije u kontekstu unaprjeđenja digitalne infrastrukture.

Dodatno, ovim aktivnostima se doprinosi ispunjenju nekoliko UN-ovih Održivih razvojnih ciljeva i to cilja osam koji se odnosi na poboljšanje poslovnog okruženja kroz efikasnije administrativne procedure i cilja 16 vezano za napredak pristupa javnim uslugama i jačanje institucija, saopćeno je iz IDDEEA-e.