BiH

Gubi li CEFTA smisao?

Autor: Biznis.ba
Gubi li CEFTA smisao?
Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini, poznatiji kao CEFTA, mogao bi izgubiti svoj smisao ukoliko se nastavi praksa prema kojoj njegove članice vođene političkim motivima donose ekonomske odluke i tumače ga onako kako one smatraju da je ispravno, a što uglavnom odgovara samo njima. 

Po drugi put u samo nekoliko mjeseci Kosovo kroz dodatne namete Bosni i Hercegovini i Srbiji ruši principe na kojima je ovaj ugovor zasnovan i uvodi dodatne namete, koji su po ocjeni mnogih suprotni svim pravilima.

Zanimljivo je da su u pitanju jedine dvije zemlje u regionu koje nisu priznale njegovu nezavisnost pa se s pravom može sumnjati kako iza teze o zaštiti domaće proizvodnje postoji i politička poruka.

To možda i najviše ljuti Kosovce koji upravo zbog te činjenice imaju brojne peripetije i blokade u ovim zemljama jer bez akta o priznanju u pravnom smislu i ne postoje.

Da stvar bude gora, uvođenje nekih recipročnih mjera ne bi imalo smisla, jer BiH i Srbija zbirno gledano tamo izvoze skoro pola milijarde maraka razne robe i proizvoda, dok je iz suprotnog smjera uvoz gotovo pa zanemariv.

Ono što se takođe može primijetiti je da se sve dešava u jeku jake srpske diplomatske aktivnosti, gdje se i u najzabačenijim dijelovima planete traže zemlje koje bi povukle priznanje Kosova.

Na taj način su se sva dešavanja na planu politike prelila i u CEFTA pa se zato očekuju brze i konkretne mjere zvaničnog Brisela, koji je bio glavni protagonista ovog sporazuma. U suprotnom, Sporazum o slobodnoj trgovini će postati mrtvo slovo na papiru.

Piše: Dejan Tovilović

Biznis.ba / NN