BiH

Guverner Centralne banke BiH: Finansijska edukacija ključna za razvoj privrede

Autor: Biznis.ba
Guverner Centralne banke BiH: Finansijska edukacija ključna za razvoj privrede

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić izjavio je da je ta banka prepoznala značaj finansijske edukacije koja je, kako je naveo, ključna za dalju finansijsku inkluziju, unapređenje finansijske stabilnosti i cjelokupni razvoj privrede u zemlji.

Finansijska inkluzija, odnosno pristup širokom spektru finansijskih usluga širom svijeta intenzivno raste, a relevantne međunarodne institucije, među kojima je OECD, sve se intenzivnije bave unapređenjem obrazovanja u oblasti finansija, ekonomije i bankarstva, pogotovo među djecom i omladinom.

Tokom razgovora sa delegacijom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Softić je rekao da je Centralna banka prepoznala značaj finansijske edukacije i inkluzije čijoj promociji je izuzetno posvećena, saopšteno je iz Banke.

Prepoznavši značaj finansijske edukacije, Banka već duži niz godina promoviše njenu važnost, s posebnim fokusom na mlađu populaciju, nastojeći na kreativan i jednostavan način obradi različite teme, bitne za finansijsko opismenjavanje.

U okviru finansijske edukacije, Centralna banka u srednjim školama sprovodi projekat "Edukuj edukatora" s ciljem edukacije učenika o upravljanju ličnim finansijama, te o bankarskim uslugama i proizvodima.

Delegacija OECD boravila je u dvodnevnoj posjeti BiH s ciljem sagledavanja situacije u pogledu finansijske inkluzije i pismenosti stanovništva u pripremi dokumenta za podršku razvoju finansijske pismenosti od OECD-a.

Aktivnosti na polju finansijske pismenosti sprovode se u okviru projekta "Finansijska pismenost u zemljama učesnicima programa Holandske konstituence", čiji je cilj podržati zemlje da podignu nivo finansijske pismenosti i inkluzije jačanjem finansijske edukacije kako bi se ostvario prosperitet građana, te malih i srednjih preduzeća.

Projekat OECD-a bit će realizovan od 2023. do 2027. godine i uključuje Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i druge države Holandske konstituence, uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije, prenosi Srna.

(Biznis.ba)