BiH

Guverner Softić: Imajući u vidu okolnosti u BiH, domaća valuta mora biti stabilna

Autor: Biznis.ba

U Ženevi je potpisan Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC) koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, čime je ozvaničen početak realizacije treće faze višegodišnjeg partnerstva, za period 2023 - 2028.

Sporazum su potpisali guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić i ambasador Nj. E. Dominique Paravicini, rukovodilac Odjeljenja za ekonomsku saradnju i razvoj SECO-a, u ime Švicarskog sekreterijata za ekonomske poslove (SECO).

U okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske Bosni i Hercegovini odvija se izuzetno uspješna saradnja sa CBBiH, koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa SECO i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Ovim programom Vlada Švicarske pruža podršku CBBiH u unapređenju ključnih funkcija s aspekta modernog i dobrog upravljanja, u cilju adekvatne pripreme i spremnosti CBBiH za globalne i EU integracije.

Guverner Softić je iskazao zahvalnost za podršku koju je pružila Švicarska u ekonomskom i socijalnom razvoju Bosne i Hercegovine, te je naglasio da CBBiH već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa švicarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.

„Izuzetno cijenim što je Vlada Švicarske prepoznala značaj i ulogu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također se zahvaljujem SECO na podršci i tehničkoj pomoći koju nam pruža u harmonizaciji sa standardima Evropske unije i najboljim međunarodnim praksama centralnog bankarstva“.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u okviru 11. godišnje konferencije BCC-a pod nazivom „Neujednačeni izgledi za rast“ koja se održava 27. i 28. 9. 2023. u Ženevi. Obraćajući se učesnicima konferencije, guverner Softić je istakao da je stabilna i snažna centralna banka od izuzetnog značaja za cjelokupnu ekonomiju Bosne i Hercegovine i njene građane. Imajući u vidu okolnosti u Bosni i Hercegovini, veoma su važni monetarna stabilnost, valutni odbor i povjerenje u domaću valutu kao ključni faktori makroekonomske i finansijske stabilnosti, kazao je guverner.

(Biznis.ba)