Služba za zapošljavanje

Hadžić: Značajan broj aplikacija za zapošljavanje i samozapošljavanje iz BPK Goražde

Autor: Biznis.ba
Hadžić: Značajan broj aplikacija za zapošljavanje i samozapošljavanje iz BPK Goražde
Foto: Fena / Arhiv

Sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde upućen je značajan broj aplikacija za programe Zavoda za zapošljavanje FBiH koji su objavljeni prošlog mjeseca – potvrdila je šefica Odjeljenja za aktivnu politiku zapošljavanja Službe za zapošljavanje BPK Senija Hadžić.

Ona je podsjetila da je kroz programe sufinansiranja zapošljavanja te samozapošljavanja, poslodavcima i nezaposlenim osobama na raspolaganju bilo 12 mjera od kojih osam za zapošljavanje i četiri za samozapošljavanje.

- U toku ovog mjeseca počeli smo sa izradom ugovora za zapošljavanje za poslodavce, ali i nezaposlene osobe koje su aplicirale za samozapošljavanje. Poprilično je bio dobar odziv a rezervisana su sredstva u iznosu od oko 900.000 KM za zapošljavanje i oko 230.000 KM za samozapošljavanje, gdje su pristigle 24 aplikacije. Iskreno se nadamo da će sve ovo što je rezervisano biti i ugovoreno do kraja mjeseca do kada očekujemo dostavljanje dokumentacije poslodavaca i nezaposlenih osoba - kazala je Hadžić.

Ona je podsjetila da su mjere iste kao i prošle godine, s tim da su iznosi povećani po 100 KM po svakoj mjeri i za zapošljavanje i samozapošljavanje. Pored federalnog aktuelni su i programi kantonalne Službe za zapošljavanje koja je objavila tri javna poziva za zapošljavanje "Mogućnost za sve", "Stručno osposobljavanje za VSS" i "Prekvalifikacija, dokvalifikacija i obuka za nezaposlene" koji žele da se prekvalifikuju i steknu dodatne vještine, prenosi Fena.

- Kroz program "Mogućnost za sve" 48 osoba dobilo je priliku da se zaposli i taj program je zatvoren dok su program stručnog osposobljavanja i dokvalifikacije još otvoreni do utroška sredstva. Za stručno osposobljavanje odobrena su sredstva za 10 osoba sa VSS da steknu prvo radno iskustvo, a za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuku za šest osoba. Pozivamo nezaposlene da dođu u službu i informišu se kod naših savjetodavaca, primjerice možda neko sa evidencije ko ima NK potrebna mu je kvalifikacija i on ima priliku da aplicira i stekne zvanje i da bude konkurentniji na tržištu rada - precizirala je Hadžić.

Ona je napomenula da su programi doprinijeli da se i broj nezaposlenih u BPK Goražde smanjuje.

- Zaključno sa martom imamo 2. 636 osoba na evidenciji što je manje u odnosu na prethodni mjesec i vjerovatno su na to utjecali programi. Uvijek imamo situaciju da poslodavci traže radnike, nezaposleni traže posao, a u suštini mi smo zadovoljni. Istina je i da ima poslodavaca koji ne mogu da nađu radnu snagu koja im je potrebna - istakla je Hadžić.

Podsjetila je da je od 15. aprila objavljen javni poziv za program "Služba u saradnji sa poslodavcima" namijenjen poslodavcima koji mogu dobiti subvenciju od 650 KM mjesečno na period od 12 mjeseci i pronaći radnika sa evidencije.

- Takođe aktuelan je i program "Druga prilika" tako da nezaposleni koji nisu uspjeli aplicirati online za samozapošljavanje to mogu učiniti sada. Za samo tri dana imamo 20 prijava i pozivamo sve ostale zainteresovane da se prijave, a tražit ćemo dodatna sredstva od federalnog Zavoda ukoliko bude potrebno - kazala je šefica Odjeljenja za aktivnu politiku zapošljavanja Službe za zapošljavanje BPK Goražde.