Slučaj iz 2019.

Hakeri presreli mail firme iz BiH i ukrali joj 42 hiljade dolara

Autor: Biznis.ba
Hakeri presreli mail firme iz BiH i ukrali joj 42 hiljade dolara
Foto: Unsplash

Dvojica državljanina Rumunije osumnjičeni su da su presreli komunikaciju između kineske i dobojske firme, izmijenili podatke i "skinuli" 42.000 američkih dolara.

Protiv Rumuna inicijala R.O.T. i A.O.T., su službenici Policijske uprave Doboj, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijeli izvještaj zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela kompijuterska prevara i pranje novca.

Kako saznajemo radi se o djelu koje je počinjeno prije skoro pet godina kada je dobojska od kineske firme, dobila predračun za robu, a hakeri su presreli taj mail, izmijenili podatke te je novac tako uplaćen na drugi račun, a dobojska firma je oštećena.

"Za Rumune postoji osnov sumnje da su od 29. maja 2019. do 14. juna te iste godine, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi presretala elektronsku poštu i mijenjala instrukcije za plaćanje između jednog pravnog lica iz Republike Kine i jednog pravnog lica sa područja grada Doboja i na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 42.000 američkih dolara", navode iz policije.