sastanak u tuzli

Halilagić i turski ambasador Girgin o saradnji na projektu u oblasti turizma

Autor: Biznis.ba
Halilagić i turski ambasador Girgin o saradnji na projektu u oblasti turizma
Foto: Fena

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas ambasadora Turske u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina što je bila prilika da gosti prezentuju projekat koji će uz pomoć interaktivne karte, aplikacije i web stranice turske posjetioce usmjeravati ka kulturno-historijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama BiH.

Halilagić je potvrdio je spremnost za saradnju na projektu koji bi omogućio da turisti iz Turske više posjećuju prostor Tuzlanskog kantona, a koji su trenutno okrenuti uglavnom ka Sarajevu i Mostaru.

Turska ambasada taj projekat razvija sa Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu a saradnja je ponuđena, između ostalog, i Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, prenosi Fena.

Ambasador Girgin je rekao da su svjesni važnosti Tuzlanskog kantona koji žele prezentovati i turskim turistima, pogotovo što se narednim danima pokreće aviolinija Tuzla - Istanbul.

- Zajedno sa letovima koji od 24. augusta kreću ka Istanbulu sa Međunarodnog aerodroma Tuzla bit će to dobra prilika da fokus turskih posjetilaca okrenemo ka Tuzlanskom kantonu - naveo je Halilagić.

Sastanak je bio i prilika za razgovor o mogućnostima saradnje Univerziteta u Tuzli sa turskim visokoškolskim ustanovama i razmjeni studenata, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.