BiH

Halilčević za Biznis.ba: Aerodrom Tuzla pregovara s dva partnera

Autor: Biznis.ba

Aviokompanija Wizz Air počela je sa zatvaranjem svoje baze na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Svoj prvi bazni avion Wizz Air je povukao 1. septembra ove godine, a drugi će za nekoliko dana. Pregovori sa drugim aviokompanijama uveliko traju, a iz menadžmenta Međunarodnog aerodroma Tuzla očekuju da će pronaći novog partnera, koji bi svoje avione u Tuzlu trebao spustiti do kraja novembra ove godine.

„Mi pregovaramo sa dvije aviokompanije. Zbog samih pregovora ne mogu govoriti o kojim kompanijama se radi ali na dobrom smo putu da riješimo ovaj problem. Nama je cilj da imamo partnera koji će u Tuzli imati svoju bazu, a ne da budemo stanica, kao što će biti slučaj sa Wizz Airom od 12. septembra, kada povuče i drugi avion iz Tuzle.“ – kazao je za Biznis.ba Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Razočarenje tuzlaka odlaskom Wizz Aira je tim veće jer ova kompanija iz Tuzle bilježi rekordan broj prevezenih putnika. Tako je u julu ove godine sa Međunarodnog aerodroma Tuzla prevezeno 70.000 putnika.

„Wizz Air sada ostaje sa nekoliko linija koje su im najprofitabilnije. Mi smo s njima razgovarali ali oni imaju svoju priču i od nje ne odustaju. Mislim da su njihovi problemi drugačije prirode, odnosno da im nedostaje članova posade i letjelica, te se odlučuju na redukciju letova.“ – dodaje Halilčević.

Problem odlaska niskobudžetnog Wizz Aira iz Tuzle nije samo problem menadžmenta aerodroma, nego cjelokupne zajednice. Halilčević navodi da je kompletna vlast u TK posvećena rješavanju problema dovođenja nove aviokompanije u Tuzlu.

„Ministar je konstatno uključen, također i premijer Halilagić. Mi zbilja očekujemo da se taj posao oko uvođenja nove komapnije sa baznim avionom riješi u roku od nekih petnaestak dana“ – zaključuje Halilčević.

Kantonalni premijer Irfan Halilagić kaže kako je Vlada TK u infrastrukturu aerodorma uložila silne milione, a sve kako bi ovaj aerodrom bio interesantam avioprevoznicima.

„Na Međunarodnom aerodromu Tuzla trenutno se implementiraju projekti vrijednosti oko 5 miliona KM u vidu novog Gate-a, Atrija, parkinga sa više stotina parking mjesta.Nedavno usvojenim rebalansom Budžeta TK osigurali smo iznos od 1 milion KM za ugradnju svjetlosne signalizacije na pisti, nešto što je godinama bio zahtjev aviokompanija. To što je Wizz Air najavio povlačenje baznih aviona jeste neugodno iznenađenje jer nije bilo prethodnih najava, ali mi konstantno tražimo izlaz iz ove situacije. Rješenje ćemo pronaći i Međunarodni aerodrom Tuzla će nastaviti bilježiti izuzetne poslovne rezultate i uspjehe na zadovoljstvo putnika i svih nas.“ – kazao je premijer Halilagić.

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je nedavno incijativu kojom se uvodi jednogodišnji moratoriju na naplatu takse od tri KM po putniku na aerodromima u našoj zemlji. Ovo je taksa koju naplaćuje Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), a ona je sporna bila za aviokompaniju Ryanair, koja je nedugo nakon uspostavljanja, donijela odluku o suspenziji letova iz Tuzle. Tako da bi i Ryanair mogao biti jedan od budućih avioprevoznika iz Tuzle.

(Biznis.ba)