Odgovorno upravljanje

Hasanović pojasnio značaj zaduženja FBiH emisijom obveznica

Autor: Biznis.ba
Hasanović pojasnio značaj zaduženja FBiH emisijom obveznica
Foto: Muhamed Hasanović

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović prokomentsrisao je informacije u medijima "kako se Federacija BiH zadužuje za 430 miliona KM, iako je krajem januara usvojen najveći budžet u historiji FBiH".

Kaže da sa pozicije zamjenika ministra finansija i trezora BiH podržava donesene odluke Vlade FBiH o zaduženjima putem emisije obveznica FBiH i emisije trezorskih zapisa FBiH.

Dodaje da je "ista praksa korištena i ranije, što možemo vidjeti i iz prethodnih budžeta, kao i iz odluka koje je potpisao bivši premijer FBiH u iznosu od 410 miliona KM". 

- U pitanju su kratkorčne emisije trezorskih zapisa koje imaju za cilj servisiranje tekućih obaveza i koje služe kao bajpas zbog različite dinamike prihoda i rashoda. Ko se imalo razumije u finansije može vidjeti da to nisu nikakva nova zaduženja koja nas zadužuju za generaciju u budućnosti kako se pokušava prenijeti u medijima, nego da će 84% "zaduženja" ili 360 miliona KM biti vraćeno u roku od godine dana, a gotovo pola u naredna tri mjeseca, navodi Hasanović i dodaje:

- Donošenjem ovih odluka se omogućava uravnotežen pristup efikasnom i odgovornom upravljanju javnim finansijama Federacije BiH, a koje odražavaju posvećenost stabilnosti i prospreitetu Federacije Bosne i Hercegovine.