BiH

HE na Drini prošlu godinu označile kao jednu od najuspješnijih

Autor: Biznis.ba
HE na Drini prošlu godinu označile kao jednu od najuspješnijih
Foto: HE na Drini

Hidroelektrane na Drini prošlu godinu bilježe kao jednu od najuspješnijih u historiji, a ostvarile su i značajnu finansijsku dobit.

Planiraju remont pojedinih postrojenja da bi uspješno poslovali i u narednom periodu, piše RTRS.

Zahvaljujući pogonskoj spremnosti postrojenja, hidrološkoj godini i dobroj organizaciji rada, u toku prošle godine proizvedeno je 1.223 gigavat sati električne energije. To je značajno utjecalo na energetski sistem RS, ali i na finasijsku stabilnost preduzeća.

Direktor Zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Drini Nedeljko Perišić istakao je da je minula godina bila jedna od dvije najuspješnije kada je riječ o poslovanju.

"Mi ćemo u skladu sa zakonskim normama i računovodstvenim standardima do 28. februara pripremiti završne račune, a ono što mogu da istaknem je da očekujemo dobit od oko dva miliona KM", istakao je Perišić.

Izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje u ovom preduzeću Darko Andrić istakao je da su na osnovu dobre pogonske spremnosti i organizacije svi poslovi završeni u predviđenom roku, te da je proizvedena maksimalna količina električne energije.

"U skladu sa mogućnostima i zakonskim regulativama, opravdavamo status društveno odgovornog preduzeća tako što pomažemo brojna udruženja, ustanove, sportske kolektive, a u velikoj mjeri radimo na infrastrukturnim projektima važnim za višegradsku opštinu", rekao je Andrić.

HE na Drini su jedan od glavnih zamajaca privrednog razvoja Višegrada.

Na bazi dobrog poslovanja stvara se prostor za socijalno i društveno odgovoran rad, što pozitivno utječe na dodatne finasijske prihode ove lokalne zajednice.