okoliš i turizam

Historijski trenutak: Vjetrenica od danas dio najprestižnijeg popisa svjetske baštine

Autor: Biznis.ba
Historijski trenutak: Vjetrenica od danas dio najprestižnijeg popisa svjetske baštine
Foto: Fena

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da je sa oduševljenjem primilo vijest o upisu špilje Vjetrenica na UNESCO-ov popis svjetske baštine na godišnjem zasjedanju koje se održava u Indiji.

- Ovo je važan dan za Bosnu i Hercegovinu, za našu najpoznatiju špilju, bogatu speleološkim, arheološkim i biološkim značajem. Ona je od danas dio najprestižnijeg popisa svjetske baštine zbog njenog biodiverziteta, jedinstvenih podzemnih ekosistema, fenomenalnih geoloških formacija i bogatstva endemskih vrsta koji je čine neprocjenjivim prirodnim staništem i inspiracijom za mnoge naučnike i istraživače - ističu iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Navodi se da uvrštavanje Vjetrenice na UNESCO-ov popis svjetske baštine predstavlja historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu i priznanje za dugogodišnji trud i napor svih aktera, od lokalne zajednice, općine, entitetskih do državnih institucija i zajednički uspjeh svih institucija Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

- Ponosna sam što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma pružalo finansijsku i stručno tehničku pomoć tokom cijelog procesa upisivanja na listu svjetske baštine UNESCO i da smo svi zajedno uspjeli upisati Vjetrenicu kao prvi pojedinačni spomenik prirode iz BiH koji je uvršten na listu UNESCO-a - izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, saopštio je je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.