Agencija za statistiku

Hotelijeri zadovoljno trljaju ruke, ljetna sezona ispunila očekivanja

Autor: Biznis.ba
Hotelijeri zadovoljno trljaju ruke, ljetna sezona ispunila očekivanja
Fena

Hotelijeri u najvećim bh. gradovima zadovoljni su kako je protekla ljetna sezona jer su im skoro u potpunosti bili popunjeni smještajni kapaciteti, a tome u prilog ide i to što je u julu više od pola miliona turista noćilo u BiH.

Tako su, prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti ostvarili 517.295 noćenja u BiH, što je više za 25,6 odsto u odnosu na juni ove godine, te za 8,4 odsto više u odnosu na juli prošle godine. Navode da je u ukupno ostvarenom broju noćenja domaćih turista 24,1 odsto, dok je 75,9 odsto učešće stranih turista.

Kada su u pitanju posjete stranih turista, najbrojniji su oni iz Saudijske Arabije, i to 21,5 odsto njih, zatim njih 11,3 odsto iz Turske, slijede turisti iz Srbije, njih 6,9 odsto, te Hrvatske 5,7 odsto. Iza njih su po brojnosti Poljaci, Nijemci, Amerikanci te Slovenci.

Iz banjalučkog hotela "Bosna" su za "Nezavisne" kazali da je već dvije godine primjetan trend povećanja broja noćenja u avgustu.

"U ovom mjesecu imamo mnogo više noćenja nego što je to ranije bio slučaj. Inače, kada su u pitanju noćenja, sve zavisi od dana do dana. Ne možemo reći da su kapaciteti skroz popunjeni, ali, recimo, vikendi u ljetnom periodu su bili posjećeniji", kazali su iz hotela "Bosna".

Dodaju da su kod njih bili smješteni uglavnom turisti iz regiona, ali ih ima i iz cijelog svijeta.

Takođe, i iz sarajevskog hotela "Ibiss Styles" kažu da ljetna sezona protiče planiranim tokom.

"U hotelu je veoma dinamična atmosfera upotpunjena raznim profilima, običajima i kulturi koje gosti donose sa sobom. Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima, koji su bolji u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj noćenja smo ostvarili u julu, a Saudijska Arabija je zemlja iz koje je došao najveći broj gostiju", ističu iz ovog hotela, dok iz "Hollywooda" kažu da imaju goste tokom cijele sezone.

"Kod nas ih ima tokom čitave godine, tako da nema neke razlike. Što se tiče ljetne sezone, puni smo svaki dan", navode za "Nezavisne" iz ovog hotela.

I iz Mostara, odnosno hotela "Carpe Diem", potvrđuju da su tokom ljeta skoro u potpunosti popunjeni.

"Kod nas je popunjenost 98 odsto. Tako je bilo i ranijih godina u sezoni, a sedmi i osmi mjesec je inače takav. Takođe, i predsezona je bila dobra. Kod nas najviše dolaze kineski gosti jer radimo s grupama, zatim turisti iz Saudijske Arabije, ali ih ima i iz naše zemlje", kazali su za "Nezavisne" iz hotela "Carpe diem".

Inače, kako navode iz Agencije, prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 92,9 odsto.

"Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti iz Letonije sa pet noćenja po dolasku, Irana sa 4,2 noćenja, Ukrajine sa četiri noćenja, Litvanije i Kuvajta sa po 3,9 noćenja te Egipta i Francuske sa po 3,6 noćenja u prosjeku", dodali su iz Agencije za statistiku BiH.