BiH

Hrnjić: Hrana i voda su neodvojivi dio naših života, koristimo ih racionalno

Autor: Biznis.ba
Hrnjić: Hrana i voda su neodvojivi dio naših života, koristimo ih racionalno

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. oktobra, istakao je da je ovo prilika da se podsjeti na značaj podizanja svijesti o hrani i njenom uticaju na naše živote.

Ovogodišnji Svjetski dan hrane obilježava se pod sloganom “Voda je život, voda je hrana”, a u fokus stavlja jedan od najvažnijih resursa koji su nam dati na raspolaganje, vodu.

- Voda je neizostavan resurs u poljoprivredi, koji često ostaje neprimijećen. Dok razmišljamo o hrani i njenom značaju, ne smijemo zaboraviti da je voda ključna za rast i razvoj usjeva, za proizvodnju hrane koja se nalazi na našim stolovima. Međutim, naš svakodnevni način upotrebe vode često nije održiv, što ima ozbiljan uticaj na okolinu i dostupnost vode za buduće generacije.

Kao resorni federalni ministar želim istaći važnost racionalnog korištenja vode u poljoprivredi. Prekomjerna upotreba može dovesti do iscrpljivanja vodnih resursa, erozije tla, zagađenja i promjene klime. Zbog toga je važno da svi zajedno radimo na promoviranju održivih poljoprivrednih praksi koje smanjuju potrošnju vode, čuvaju vodne resurse i doprinose očuvanju okoline - kazao je Hrnjić.

To, kako kaže, podrazumijeva upotrebu tehnologija za bolje upravljanje vodom, navodnjavanje po sistemu kap po kap, smanjenje gubitaka vode u gradskim vodovodnim mrežama kao i edukacije poljoprivrednika o važnosti racionalne upotrebe vode.

- Održivo korištenje vode u poljoprivredi ne samo da će osigurati dostupnost hrane za sadašnje i buduće generacije, već će također doprinijeti očuvanju naših prirodnih resursa i okoline. Na ovaj Svjetski dan hrane, pozivam sve građane da razmisle o svojoj ulozi u racionalnom korištenju vode i aktivno učestvuju u očuvanju naših vodnih resursa. Samo zajedno možemo osigurati da buduće generacije imaju pristup dovoljnoj količini čiste vode a time i kvalitetnoj hrani – poručio je ministar Hrnjić povodom Svjetskog dana hrane, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Biznis.ba / FENA)